Békéscsaba

2023.02.21. 18:00

Visszacsábítanák a fiatalokat a bibliotékákba

A fejlesztési irányokról és a lehetőségekről tartott előadást Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója hétfőn a Békés Megyei Könyvtárban azon a szakmai napon, amelyet a Magyar Könyvtárosok Egyesülete vármegyei szervezete hívott életre. Elmondta, két nagy területen tud együttműködni a nemzeti bibliotéka a közkönyvtárakkal.

L. B.

Az eddigi elnököt, Dézsi Jánost választották meg ismét a Magyar Könyvtárosok Egyesülete vármegyei szervezetének élére

Fotó: Bencsik Ádám

Egyrészt az adatok közös felületen történő megjelentetésében lehet a kapcsolatot erősíteni, amely a szakmának több évtizedes igénye, és az Országos Széchényi Könyvtár létre is hozott egy szoftvert, amely erre alkalmas. Az olvasók számára mindez azért lehet hasznos, mert az ország bármely helyszínén rögzített adathoz hozzáférhetnek bárhol a világon.

Másrészt a digitalizálásban lehet együttműködni. A fejlesztéseknek hála évente 1,1 millió oldal digitalizálására van mód, és ezt a lehetőséget felkínálnák több intézmény számára is, ha például közkinccsé tennék helytörténeti gyűjteményüket. Az így, akár Békés vármegyében előállított digitális tartalomhoz bárhol, a Kárpát-medencében és a diaszpórában is hozzá lehetne férni.

Rózsa Dávid főigazgató elmondta, hogy a könyvtárakba – a koronavírus-járvány miatti bezárásokat követően – 2021 végén, 2022 elején kezdtek el lassan visszatérni az érdeklődők, de jelentősen az előző év második felében nőtt a látogatottság. Hozzátette, a pandémia idején a kultúra az online térbe költözött, és továbbra is magas szinten van az akkor megugrott távhasználat.

Hangsúlyozta: van teendő, a tizenéveseket és a húszas éveik elején járó fiatalokat vissza kell csábítani a bibliotékákba, mivel a pandémia miatt pont ez a korosztály esett ki.

A szakmai napon tisztségviselőket ugyancsak választottak. A Magyar Könyvtárosok Egyesülete vármegyei szervezetének tagjai újra elnöknek szavazták meg az eddigi vezetőt, Dézsi Jánost, a gyulai Mogyoróssy János Városi Könyvtár igazgatóját.

Amellett, hogy elfogadták az erre az évre szóló munkatervet, a szakember beszámolt az elmúlt négyévi munkáról is. Kiemelte: nem egy átlagos időszakot zárnak. A koronavírus-járványt követően most az energiaválság idejét élik, van miből kilábalni, van mihez alkalmazkodni. Elmondta, hogy az olvasók java része visszatért az intézményekbe a pandémia után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában