Dráma

2023.02.16. 15:46

Mezőberénybe viszi Petőfit a Jókai színház

A Petőfi Mezőberényben című egyfelvonásos drámát viszi színpadra a Békéscsabai Jókai Színház áprilisban.

Gyemendi Réka [email protected]

A darabot a terveik szerint április 11-én, a magyar költészet napján mutatják be Mezőberényben

Fotó: Für Henrik

Németh László: Petőfi Mezőberényben című egyfelvonásos drámáját viszi színpadra a Békéscsabai Jókai Színház Czitor Attila rendezésében. Az előadás a Színitanház, az Ifjúsági és Gyermekszínházi Alapítvány, a mezőberényi Orlai Petrics Soma Könyvtár, Muzeális Gyűjtemény és Művelődési Központ, valamint a Békéscsabai Jókai Színház közös produkciója.

A darab sajtónyilvános olvasópróbáját csütörtökön tartották a Jókai Szalonban. Czitor Attila elmondta, mindig nagyon jó érzés, amikor azon a helyszínen játszhatnak egy darabot, amihez a történet is kötődik. Ez a darab Mezőberényben játszódik. A rendező úgy fogalmazott, Orlaiék birtokán egykor ott volt Petőfi, így egy olyan történelmi lábnyom található a helyszínen, ami önmagában egy színháztörténeti pillanat lesz. 

A darab nagyon érdekes megvilágításba helyezi a Petőfiről alkotott képünket, hiszen nem a forradalmi, hanem a csalódott Petőfit láthatjuk benne. Akkor játszódik, amikor a forradalmat már majdnem leverték, Petőfinek bujdosnia kellet, és döntenie, hogy elbújik a halászok közé, vagy folytatja a harcot. A történet kritikát fogalmaz meg a szabadságharcról, és nagyon ritka, hogy ezt egy ilyen nagyszerű szerző drámában meg tudja fogalmazni  – fogalmazott Czitor Attila, hozzátéve, a darab tele van humorral és nagyon emberi karakterekkel. A szereplőket amatőr színészek játsszák el, a cselekményt pedig egy kerettörténetbe foglalják össze a színpadon. 

A darabot a terveik szerint április 11-én, a magyar költészet napján mutatják be Mezőberényben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában