Színjátszás

2023.02.17. 11:55

Kristálytiszta előadást vitt színre a szeghalmi PAGoda

Néhány éve jött létre a szeghalmi Péter András Gimnázium és Kollégium színjátszó csoportja, a PAGoda. A kör tagjai az elmúlt években a városban és a környező településeken mutattak be egész estés darabokat nagy sikerrel, nemrég pedig felkérésre a fővárosban, a Nemzeti Színházban léptek fel a Pajtaszínházi Seregszemle keretében. Molnár Ferenc: Vacsora című alkotását vitték színre, és az író dédunokájától, Lukin Ágnestől is elismerő szavakat kaptak.

Licska Balázs, [email protected]

A Nemzeti Színházban, a Pajtaszínházi Szemle keretében adta elő Molnár Ferenc: Vacsora című darabját nagy sikerrel a Péter András Gimnázium és Kollégium színjátszó csoportja, a PAGoda /Fotó: Nemzeti Művelődési Intézet/

Öt éve jött létre a PAGoda, a gimnázium színjátszó társulata – mondta a középiskola magyar- és történelemtanára, a rendezőként szerepet vállaló Ujfalusi László. A hagyományok felélesztése volt akkor a fő cél. Ugyanis egykori tanára, Lovassy László színre vitte 1989-ben Szigligeti Edétől a Liliomfit, és azt több helyszínen is előadták nagy sikerrel. Ekkor szerényen nem említette, de a beszélgetés során később kiderült: Ujfalusi László alakította a főhőst, Liliomfit.

Azóta pedig eltelt sok esztendő, és úgy gondolták, érdemes lenne ismét előadni a Liliomfit. Aztán jött többek között Molière-től a Tartuffe. Ezek egész estés darabok, most azonban kaptak egy felkérést, hogy vegyenek részt a Nemzeti Színházban a Pajtaszínházi Seregszemlén. 

Ide egy egyfelvonásos, félórás darabbal készültek. Ujfalusi László hozzátette: sokáig nem tudták, hogy milyen művet válasszanak, eleinte a Vacsoráról is azt gondolta, hogy nem lesz megfelelő erre a programra, de aztán meglátta benne a fantáziát.

– 1909-ben írta ezt a darabot Molnár Ferenc. Arról szól, hogy nagyon sokan álságos életet élnek, ám amikor történik egy fordulat, akkor megmutatkozik, hogy ki milyen ember igazából. Egy barát viccből beöltözik rendőrnek, így lepleződnek le, és lesznek egyszerre sajnálni valók és elítélhetők – ecsetelte a rendező. Hangsúlyozta, a mű bármelyik korban megállná a helyét. Zseniálisnak nevezte a leírt párbeszédek kapcsán Molnár Ferencet, aki a nehéz mondanivalót is könnyen adta el.

A darabban szerinte az volt az igazi kihívás, hogy pontosan meghatározzák, ki mit csinál. A főbeszéd mellett ugyanis folyamatosan előfordulnak beszélgetések, bekiabálások. Ezt pedig természetes módon kellett eljátszani, hogy tényleg egy vacsora jelenhessen meg a színpadon. Az előadás előtt több mint harminc órát töltöttek el a próbákkal. Az egész estés programok előtt több mint száz órát gyakoroltak, most viszont ugye egy egyfelvonásos darabról volt szó.

Somogyiné Ambrus Erika, a Péter András Gimnázium és Kollégium igazgatója hangsúlyozta: Molnár Ferenc dédunokája, Lukin Ágnes azt mondta a Nemzeti Színházban tartott produkció után, hogy kristálytiszta volt az előadás. 

Ujfalusi László szintén úgy értékelte, hogy a PAGoda fővárosi mutatványa hibátlan volt, és bár előtte a szeghalmi művelődési központban tartott produkció is remek volt, azért előfordultak botlások.

A házigazda, azaz a főszereplő Földi Csongor volt. Az egyébként asztalosnak készülő, végzős füzesgyarmati fiatal elmondta: korábban járt dráma szakkörre, versmondó versenyeken is részt vett, és ajánlották neki a társai, hogy vegyen részt a PAGoda munkájában, így került a körbe. A tizenegyedikes dévaványai Faragó Hanna a doktornét játszotta. Jó élmény volt számára mind a felkészülés, mind a fellépés, és mivel általános iskolában járt színjátszó körbe, ismerős volt a terep. 

Bár földrajztanár, Lengyel Józsefnek is bérelt helye van a PAGoda színjátszó csoportban. A Liliomfi előtt kapuügyeletesek voltak Ujfalusi Lászlóval, és akkor mondta a rendező, hogy a professzor szerepére nem talál senkit. Erre mondta, hogy ő elvállalja, a rendező pedig kapott is az alkalmon. Bár viccnek szánta, innen nem volt visszaút, és azóta sem kérdés, hogy ha számít rá, akkor benne van az előadásokban. Kikapcsolódást jelent számára, hogy reálosként bekerült egy humán körbe.

Felkérésre vettek részt a szemlén

Somogyiné Ambrus Erika, a Péter András Gimnázium és Kollégium igazgatója kiemelte: a PAGoda azért jött létre, hogy vigyék a kultúrát, számos ingyenes előadást tartottak az elmúlt években Szeghalom mellett a környező településeken is, így Dévaványán, Vésztőn, Körösladányban, Füzesgyarmaton és Csökmőn. A szakemberek látták ezek felvételeit, és így kapta a színjátszó csoport a felkérést, hogy vegyen részt a Nemzeti Színházban a Pajtaszínházi Szemlén, ahol egy életre szóló élménnyel gazdagodtak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában