Bartók Béla

2023.02.01. 14:58

Dongó és barátai rögzítették a dalokat Szarvason

Bartók Békés vármegyei gyűjtéséből készült hang- és filmfelvétel Szarvason, a Cervinus Teátrumban a tótkomlósi népzenész, Szokolay Dongó Balázs és zenésztársai közreműködésével. Rögzítették annak a koncertsorozatnak az anyagát, ami Bartók Béla Békés vármegyei gyűjtéséből állt össze és amit a vármegyei önkormányzat szervezésében, kilenc járásban, tizennyolc helyszínen mutattak be az elmúlt évben.

Csete Ilona [email protected]

A sikeres turné után a felvételeket Szarvason készítették

Fotó: Gubis Mariann

– S ha már megtanultak a zenészek nagyon sok Bartók gyűjtéséből származó darabot, annak bizony a rögzítése is időszerű lenne. A gondolatot tett követte – ezt már a komlósi zenész, Szokolay Dongó Balázs mesélte el lapunknak. Kiemelte, a turné nagyon jól sikerült, íme, a sikerkovácsok: a stáb tagja volt Nagy Gábor (brácsa), Debreczeni Kis Helga citera-ének, Czutor Róbert (cimbalom), Csepreghy András (bőgő), Szujó Zsolt (hegedű).

– Vettünk fel ének-citera, citera-ének-furulya duókat, furulya-tárogató, valamint hegedű számokat vonószenekari kísérettel. Válogattunk a Bartók gyűjtés veretesebb dallamai közül. Rögzítettünk tizennégy számot, több mint egyórás anyag lett belőle – mesélte Dongó.

– Nekem ez már a harmadik ilyen kiadványom, amit az utóbbi 4-5 évben készítettem. A Muzsikál az erdő fesztiválon keresztül rendeltek tőlem Bartók gyűjteményt, két CD született Kubinyi Júliával és Rácz Gyula brácsással, citerással. Titkon az is a gondolataimban van, hogy ezeket egyszer "összefésülöm" és lenne egy nagy Békés vármegyei anyag belőle – fogalmazta meg elképzeléseit a népzenész.

Azt már Zalai Mihálytól, a Békés vármegyei önkormányzat elnökétől tudtuk meg, hogy ez a zenei anyag annak a sikeres TOP-os pályázatnak az egyik eredménye (Hagyomány, Érték, Közösség Békés vármegyében című), aminek az a célja, hogy olyan közösségi programsorozat valósuljon meg Békésben, ami a települések közösségi kezdeményező- és cselekvőképességét fejleszti.

Ennek érdekében pedig különböző közösségi rendezvények és ezek sorában ez a koncertsorozat is nagy sikert aratott.

– Korábban Szente Bélától, a Csabagyöngye igazgatójától megkaptam egy kottagyűjteményt. Bartók Béla Békés vármegyében gyűjtött népdalkincsét tartalmazta. Látva ezt, az jutott eszembe, hogy az eltelt évszázadok alatt mennyi értékre lehetünk büszkék, amelyek máig hatnak, élnek. Azt gondoltam, ismerjék meg minél többen ezt az értéket. A koncertsorozat is e célt szolgálta.

A most Szarvason elkészült felvétel pedig a vármegyei önkormányzat valamennyi hivatalos felületére felkerül, elérhetővé válik minden érdeklődő számára. Ezzel is szeretnénk erősíteni hovatartozásunkat, identitásunkat.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában