Eredményhirdetés

2023.01.24. 13:43

TikTok-videót is készítettek a békéscsabai Munkácsy Negyedről

Általános és középiskolásoknak hirdettek rajz- és videópályázatot a Munkácsy Negyed kiépítését célzó projekt keretében, amelynek eredményeit kedden hirdették ki a Munkácsy Mihály Múzeumban, illetve kiállítást is nyitottak a beérkezett alkotásokból.

L. B.

Ötven pályamunka érkezett a felhívásra, a legjobb alkotásokat kedden díjazták is a múzeumban

Fotó: Bencsik Ádám

Szarvas Péter polgármester fontosnak nevezte, hogy a fiatalok minél inkább megismerhessék a festőfejedelmet és örökségét, hogy ne csak tanórákon találkozzanak vele. Úgy véli, a pályázat közelebb vitte őket Munkácsy Mihályhoz, és megalapozta, hogy a későbbiekben is foglalkozzanak vele. Hangsúlyozta: Békéscsaba az a város, ahol a legtöbb eredeti Munkácsy Mihály-művel találkozhatnak az érdeklődők, egyrészt a múzeumban, másrészt az emlékházban. Azt kérte a tanulóktól, hogy látogassanak el minél többször a Munkácsy Negyedbe, legyenek büszkék arra, hogy a festőfejedelem itt tanult és innen indult el a világhírnév felé.

A városvezető az alkotások alapján hozzátette: a diákok jól beazonosították, hogy a város mely területén építik ki Békéscsabán a Munkácsy Negyedet. 

A beruházás a végéhez közeledik. Hamarosan elkészül az Urszinyi-Beliczey-kúria felújításával és bővítésével a Napsugár bábszínház leendő otthona. A Deák és a József Attila utcákat összekötő híd elbontását követően egy vadonatúj hidat építenek, amelyet gyalogosok és biciklisek is használhatnak majd. Két köztéri szobrot szintén kihelyeznek még: a hídnál kap helyet az Ásító inas, valamint a bábszínház elé kerül egy pályázatot követően egy játékos, ötletes, Munkácsy Mihály örökségéhez kapcsolódó alkotás.

A városfejlesztési nonprofit kft. ügyvezetője, dr. Sódar Anita elmondta, hogy a pályázat során az általános iskolásoktól rajzokat, a középiskolásoktól pedig TikTok-videókat vártak, amelyeken megjelenítették a Munkácsy Negyedben szerzett élményeiket.

Az általános iskola alsó tagozatosai 27 pályázattal jelentkeztek, 36-an rajzoltak közösen vagy egyedül. Első lett Pájer Léna és Pacsika Izabella, második Gábor Rita, harmadik Bittó Emma és Tadanaj Dóra, különdíjat érdemelt ki Tasnádi Dalma. Az általános iskola felső tagozatosai 21 művet küldtek be, 23 diák rajzolt csoportosan vagy önállóan. Első lett Péter Mirjam Sarolta, második Kovács Zselyke Valéria, harmadik Liker Dominika, különdíjat kapott Gábor Péter.

A középiskolások videói közül első helyezést ért el a BSZC Nemes Tihamér Technikum és Kollégium 10. osztályosainak alkotása, második pedig a BSZC Kemény Gábor Technikum 9. osztályos tanulói által alkotott kisfilm.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában