Gyulai Pro Musica Román Kórus

2023.01.24. 06:35

Szeretnek énekelni: ez mozgatja a kitüntetett gyulai kórus tagjait

Nemzetiségi kategóriában a Gyulai Pro Musica Román Kórus érdemelte ki a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetségének (KÓTA) díját. A kezdetektől román és nemzetközi kórusműveket énekelnek, de Bartók Béla feldolgozásai is fontos részét képezik a repertoárjuknak, ahogy az európai kórusmuzsika klasszikus, romantikus és modern irányzatai mellett mai román szerzők műveit, román egyházi dalokat, román és magyar népdalfeldolgozásokat is előadnak.

Papp Gábor, [email protected]

Számos jelentős fellépésen vannak túl

Mint megírtuk, nemzetiségi kategóriában a Gyulai Pro Musica Román Kórus érdemelte ki a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetségének (KÓTA) díját. Az elismerést szombaton a magyar kultúra napja alkalmából adták át Budapesten, a Szent Imre Gimnázium dísztermében. 

A Gyulai Pro Musica Román Kórus 1991 novemberében alakult. Közel húsz éven át Gheorghe Flueras, az aradi Filharmonia nyugalmazott igazgatója vezette karnagyként az együttest. Őt követte tanítványa, a szintén aradi Stefan-Adrian Bugyi karnagy, illetve Oroján István. Az énekkar vezetője, a kórus mellett működő alapítvány elnöke irányítja ma Gyulán a kórust.

– A kezdetektől román és nemzetközi kórusműveket éneklünk, különösen erős oldalunknak számítanak a karácsonyi énekek, a colindák – nyilatkozta hírportálunknak Oroján István, aki kitért arra, hogy Bartók Béla feldolgozásai is fontos részét képezik a repertoárjuknak, ahogy az európai kórusmuzsika klasszikus, romantikus és modern irányzatai mellett mai román szerzők műveit, de román egyházi dalokat, román és magyar népdalfeldolgozásokat is előadnak.

Szeretnek énekelni, és szeretnek a nagyon erős, összetartó közösségnek a tagjai lenni

– Fontos célunk, hogy megőrizzük értékeinket, és Magyarország románok lakta területein is bemutassuk ezeket a műveket, minél többekkel megismertessük kultúránk ezen nagyon értékes részét – tette hozzá. Mint kiemelte, az első években több alkalommal rendeztek egyházzenei, valamint világzenei fesztiválokat Gyulán. Ahogy említettük, két évtized után Stefan-Adrian Bugyi vette át a karnagyi tisztséget, aki elődjéhez hasonlóan Aradról jár át heti egy alkalommal Gyulára. Ő is hasonló módszerekkel dolgozik, mint elődje, továbbvitte a megszokott értékeket, de új elemeket is beépített a közös munkába.

– Jelenleg az egyik legnehezebb feladatunknak a fiatalok megszólítása tűnik, sajnos öregszünk, és nagyon lényeges az utánpótlás kérdése, hogy minél többeket irányítsuk a kórus felé az ifjabb nemzedékből is – mondta. Mint megtudtuk, huszonöt tagjuk van, köztük pedagógusok, nyugdíjasok, különböző foglalkozású gyulai román emberek. Hetente két órát próbálnak természetesen a fürdővárosban, a Magyarországi Román Kulturális Szövetség székházának egyik termében.

Oroján István kiemelte, az elmúlt időszakban nagyon komoly fellépéseken vannak túl, tavaly év végén hat helyen Szegeden, Körösszakálban, Körösszegapátiban, Magyarcsanádon, Aradon, valamint természetesen Gyulán adtak műsort, amiben a már említett karácsonyi énekek, colindák kiemelt szerepet kaptak. Korábban pedig jártak több külföldi fesztiválon is, például Romániában, Szerbiában, Görögországban, és mindenütt nagy sikert arattak koncertjeikkel, műsoraikkal, ahogy békéscsabai vagy tavalyi, Békés-tarhosi Zenei Napokon tartott fellépéseikkel is.

– Legfőbb mozgatórugónk, hogy szeretünk énekelni, és szeretünk annak a nagyon erős, összetartó közösségnek a tagjai lenni, amely a kórust alkotja több évtizede – hangsúlyozta.
Működésüket segíti, hogy még a ’90-es évek közepén létrehozták a Pentru Musica Alapítványt, amelyen keresztül folyamatosan pályáznak. Fő támogatójuk a Bethlen Gábor Alapítvány, és támogatja a kórust a városi, megyei és az országos román önkormányzat is.

Folytatnák a fellépéseket

A szombati budapesti díjkiosztón négyen képviselték a kórust, amely korábban kiemelkedő tevékenységével a teljesség igénye nélkül a Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjat, 2021-ben pedig a Békés Megyei Nemzetiségekért díjat is kiérdemelte.

Oroján István elmondta, bíznak benne, hogy nem lesz a megelőző évekhez hasonló járványhelyzet, éppen ezért idén tavasszal is szeretnék folytatni a fellépések sorát, egyházi zenei koncerteket tartanak, húsvéti ortodox énekek román feldolgozásával lépnek majd fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában