Komédia

2023.01.17. 06:34

Szentesen debütál A revizor január végén

Szentesen tartja A revizor előbemutatóját a Békéscsabai Jókai Színház – írta meg hétfőn az MTI. A darabot három alkalommal láthatják ott a nézők, azonban az energiaválság miatti bezárás feloldása után Békéscsabán is bemutatják.

Gyemendi Réka [email protected]

Decemberben tartották meg az olvasópróbát

Fotó: Bencsik Ádám

A szentesi Tóth József Színház és Vigadóban viszi színre Nyikolaj Vasziljevics Gogol: A revizor című drámáját a Békéscsabai Jókai Színház. A darabot január 26-án, 27-én és 28-án játsszák, melynek rendezője Pataki András Jászai Mari-díjas művész, a főbb szerepeket pedig Mészáros Mihály, Kovács Edit, Bartus Gyula és Szabó Lajos alakítja.

Ahogy írják, a műben Hlesztakov, a könnyelmű, de üres zsebű fiatalember közel két hete várakozik már a meg nem nevezett orosz kisváros szállodájában, pénz és kapcsolatok nélkül. 

Ekkor a polgármester bejelenti, hogy Pétervárról revizor érkezik. Mivel az elöljáróság tagjai valóságos rutint szereztek már felületességből, korrupcióból és a közpénztár nagyvonalú kezeléséből és dézsmálásából, most kénytelenek jó képet vágni az ellenőrzéshez. Ki másban látnák a revizort, mint Hlesztakovban? A városka elöljárói pénzzel tömik emberünket, hízelegnek és dörgölődznek hozzá, hiszen félnek, hogy kiderül, mindegyikük zsaroló vagy zsarolható. 

A fiú nehezen érti meg, milyen szerepet szánnak neki, utána azonban minden lelkiismeret-furdalás nélkül fosztja ki őket.

Seregi Zoltán színházigazgató a darab nyilvános olvasópróbáján ismertette: ez az egyetlen rendezés, amelyet Pataki András nem mondott vissza, miután a Kulturális és Innovációs Minisztériumban a művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkárrá nevezték ki.

Pataki András arról beszélt, Gogol műve fantasztikus komédia, amely benne van a világirodalom TOP 10 művében. 

Már negyedik alkalommal viszi más és más színházak színpadaira a darabot, amelyről úgy fogalmazott, hogy egy kicsit még a pályán tudja tartani őt. 

A rendező egy élő bábjáték hoz hasonlította az előadást, amelyet, mint mondta, nem a lélektani realizmus eszközrendszerével építenek fel, hanem a vásári komédiából indulnak ki. Pataki András a rendezés mellett díszlettervezői feladatokat is ellát a darabban.

A formavilág eldöntetett, de a próbafolyamat alatt minden rendezés esetén kicsit más megvilágításba kerülnek a dolgok, kicsit más domborodik ki mondta el a rendező. A darab kortalan, nem aktualizáljuk direkt a mára, mert aktuális magától is –  fogalmazott a rendező, aki szerint az a cél, hogy az adott kérdéseket, problémákat, felvetéseket és pillanatokat virtuóz módon ragadják meg és színesen mutassák be. A szereplőkkel kapcsolatban elmondta, archetipikus figurák jelennek meg a történetben. 

A főhős nem igazi főhős, valójában egy senki, de ebben a közegben el tudja játszani azt, aki soha nem volt és nem is lehet. Akit mellékszereplőnek gondolunk, kihagyhatatlan figura

 – ismertette.

A zenét az amerikai turnéról hazatérő Varga Gábor jazzmuzsikus szerzi és a színpadon élőben játssza majd.

Improvizatív zenéből indulunk ki, különleges ritmusképletekkel, 9/8-kal dolgozunk majd, amire táncolni is kell. Lesz benne izgalom

  tette hozzá Pataki András.

Szélyes Andrea jelmeztervező ismertette, hogy az előadás sem kötődik korhoz, ezért a ruhák sem fognak. – A szereplők arca festett lesz, ami utal a commedia dell'arte eszközrendszerére fogalmazott.

A darabot Morcsányi Géza fordításában mutatják majd be a békéscsabai teátrum működtetésében lévő szentesi Tóth József Színház és Vigadóban január végén. Az energiaválság miatt a Békéscsabai Jókai Színház három hónapos kényszerszüneten van, így majd ezután láthatják az érdeklődők a városban.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában