Helytörténet

2023.01.25. 10:34

Offline ötórai múltidézés a kovácsházi könyvtárban

A városról képek kerültek fel a világhálóra. A helytörténeti kutató, Albertus László még karácsony környékén azt tapasztalta, hogy a kovácsháziak interaktív módon, olyan párbeszédbe kezdtek, ami egy kutatónak nagy érték.

Cs. I.

A könyvtár falai között megelevenedett a múlt a visszaemlékezők által

Forrás: BMH

– Ezt offline térbe kellene átültetni, és miért ne lehetne bevonzani azokat az embereket is, akik szeretnék személyesen elmondani, vajon mire is emlékeznek még a régmúltból? – fogalmazta meg idei évre szóló új programötletét a kutató.

Ezért hirdette meg az Ötórai múltidézés című eseményt a könyvtárban. Első találkozásukkor a mezőkovácsházi épületek kerültek a fókuszba, de események, pillanatképek is napirendre kerülnek. 

– Közös, emlékező adatbázist hozunk létre. Mondják el az emberek, amit tudnak. Mi, helytörténeti kutatók elsősorban papírból dolgozunk. De az nincs leírva sehol, hogy anno Piri néninek mi volt a szokása, és a többi. A sztorik, a személyes élmények hiányoznak. Ám azoknak az embereknek még az emlékezetében élnek dolgok, amikről mostantól személyesen is beszélgethetünk. Komoly érdeklődés jellemezte az első alkalmunkat – fűzte hozzá Albertus László, aki nem tartott előadást, de megfűszerezte érdekességekkel a kivetített képeket.

– Jó volt látni a csoport kohézióját. Volt, aki hallgatni jött, s csak figyelt. Más meg beszélt. Más pedig csak egy-egy emlékét osztotta meg. Mindenki tudott hozzátenni a témához. Ráadásul visszahoztuk közösen azt a fiatalságot, amiben ők éltek és amikor a kép született. Folytatjuk – mondta bizakodva a helytörténész.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában