Gyula

2023.01.26. 11:21

Népzenészeknek hirdetnek pályázatot a Himnuszról

Zenei pályázatot hirdet népzenészeknek, népzenei együtteseknek a Himnusz című költemény megírásának 200. évfordulójának tiszteletére a gyulai Erkel Ferenc Emlékház, illetve az Erkel Ferenc Nonprofit Kft.

P. G.

Erkel Ferenc szobra a Gyulai Várfürdőben

Két évszázada, 1823. január 22-én tisztázta le Kölcsey Ferenc a Hymnus című költemény kéziratát Szatmárcsekén. Huszonegy évvel később, 1844. február 29-én a Nemzeti Színház igazgatója, Bartay Endre 20 arany díjjal pályázatot tűzött ki a legjobb „népmelodiáért – Kölcsey Ferenc koszorús költőnk Hymnusára ének és zenekarra téve”. A pályázatra Erkel Ferenc valószínűleg elsőként adta be pályaművét, „Itt az írás, forgassátok” jeligével, mindenesetre munkája egyes sorszámmal van ellátva. 1844. június 15-én – ahogy a korabeli sajtó emlegette – a „műkedvelő urakból” álló bizottság Erkel Ferenc pályaművét ítélte a legjobb alkotásnak. Nemzeti imádságunk 1989-ben került jogszabályi védelem alá, ekkor lett az Alkotmány szövegének a része.

A Himnusz szövege letisztázásának 200. évfordulóján a gyulai Erkel Ferenc Emlékház, illetve az intézményt is működtető Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. zenei pályázatot hirdet népzenészek, népzenei együttesek számára.

Olyan népzenei feldolgozásokat várnak – bármilyen választott tájegységből – melynek egy adott pontján jól azonosíthatóan megjelenik Erkel Ferenc Himnuszának zenei motívuma idézet szinten, tisztelegve a magyarságtudatot és összetartozást tápláló nemzeti imádságunk előtt. A nagyjából 5 perces videós anyagokat 2023. május 21-én éjfélig várják az [email protected].

A részleteket ITT olvashatja.

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában