Lencsési Közösségi Ház

2023.01.27. 12:55

Egy 1847-es kiadású könyv is látható a csabai Petőfi-kiállításon

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából szervezett rendezvénysorozatot a Lencsési Közösségi Ház. Ennek keretében nyílt Petőfi-kiállítás csütörtökön az intézményben.

Gyemendi Réka [email protected]

Takács Péter nyitotta meg a február 24-ig látható kiállítást

Fotó: Bencsik Ádám

Takács Péter, a közösségi ház vezetője ismertette, a rendezvénysorozat első eleme volt, hogy a náluk működő Természetjáró Kör tavaly decemberben Kiskőrösre, Petőfi Sándor szülőházához, illetve Kiskunfélegyházára látogatott, ahová szintén több szállal kötődik a költő. A sorozat második elemeként Ugrai Gábor, a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület elnöke tartott előadást Petőfi a költőgéniusz és a szabadság szimbóluma címmel, mely nagysikerű, teltházas rendezvény volt. A programsorozat harmadik része a Petőfi 200 című, csütörtökön megnyitott kiállítás, mely főként képi anyagokból áll.

A kiállítás szemléletesen mutatja be Petőfi gyermekkorát, diákéveit, továbbá az 1840-től 1848-ig tartó időszakot, amikor kiteljesedett a költészete. Külön részt szenteltünk a március 15-i eseményeknek, a Szendrey Júliával való kapcsolatának és a szabadságharcban betöltött szerepének. Egy eredeti, 1847-es kiadású könyv is megtekinthető, amelyet a mezőberényi Orlai Petrics Soma Kulturális Központ Muzeális Gyűjteményétől kaptunk meg erre az időre árulta el Takács Péter.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában