Koncert

2022.12.07. 10:38

Elszármazott művészek is előadnak a Békéscsabai Evangélikus Kistemplomban

Nagyszabású adventi koncertet tartanak a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola harsonás növendékei, valamint a megyeszékhelyről, illetve az alma materből elszármazott művészek december 11-én a Békéscsabai Evangélikus Kistemplomban.

N. Sz.

Művész-oktatók a VII. Békéscsabai Harsonás Napokon

– Régóta hagyomány, hogy advent harmadik vasárnapját a jaminai evangélikus templomban töltjük, s miközben Nagy Zoltán evangélikus esperes igét hirdet, zenei betéteket játszunk – mondta el Kalmár Zoltán művésztanár. Hangsúlyozta, ez idén sem lesz másként, ám a koncert kiszélesedik, mert visszaérnek Békéscsabára elszármazott művészek is. A harsonások december 11-én 17 órától új helyszínen, az evangélikus kistemplomban örvendeztetik meg a közönséget, idén a hangszereké lesz a főszerep. 

– Igyekszünk a zene nyelvén megfogalmazni advent üzenetét; angolszász és magyar eredetű, karácsonyi dalokat, adventi énekeket, gregorián kántus firmusokon (témákon) alapuló egyházi énekeket adunk majd elő. Az énekszerűség erős zenei faktor lesz az istentisztelettel egybekötött koncert programjában – részletezte Kalmár Zoltán, hozzátéve, két gyülekezeti éneket is a harsonások kísérnek majd, azaz a gyülekezettel közösen adnak elő két zsoltárt. Elárulta, tizennégy vendégművészt várnak a különleges, ünnepváró eseményre; Budapestről, Szegedről és Hódmezővásárhelyről. 

– Itt lesz például Angyal János harsonaművész, aki a Magyar Rádió zenekarában játszik, Sztán Attila, a Budapesti Fesztiválzenekar művésze, Brindás Barnabás Junior Prima-díjas basszusharsona-művész, Sztranyák Dávid, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar tagja, Junior Prima-díjas basszusharsona-művész, valamint Pap Gábor harsonaművész is – sorolta Kalmár Zoltán, kiemelve, belépődíjat nem kérnek, de adományokat szívesen fogadnak. Utóbbiból a VIII. Békéscsabai Harsonás Napokat finanszíroznák.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában