Történelem

2022.11.02. 13:44

Fiatalok kutatják a múltat Kevermesen

Egy dohánykertész község mindennapi küzdelmei címmel állított össze kiállítási anyagot két helytörténész. Bozó László és Lunkné Magyar Ágnes, akik a kevermesi történelem jó ismerői, a település értékeinek gyűjtői, őrzői.

Csete Ilona [email protected]

Lunkné Magyar Ágnes és Bozó László Kevermes múltját kutatja

Forrás: BMH

Egy dohánykertész község mindennapi küzdelmei címmel látható az az anyag, aminek a gondolata már két évvel ezelőtt, a Kevermes képes története című könyv megírásakor megfogalmazódott a két lelkes fiatalban. Az Agrárminisztérium pályázatán a Kevermesi Egészséges Ifjúságért Közalapítvány 3 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a tárlat létrehozására.

– Jelentős mennyiségű, felbecsülhetetlen értékű irat és fotó került a birtokunkba. Ezeknek a méltó elhelyezésére és bemutatására így lehetőségünk adódott. A pályázat jóvoltából 9 üvegvitrint vásároltunk, ezek egy része helyet kapott a könyvtárban időszaki kiállításon, a többi pedig már a végleges helyére, a helytörténeti gyűjteménybe került. Készíttettünk tablókat is, amelyek végigvezetik a látogatót a falu második világháborúig terjedő történetén. Bemutattuk legutóbbi saját kutatási eredményeinket az egészségügy, a korabeli mesteremberek, kereskedők, az uradalmi kastély, a hétköznapi élet, vagy éppen a kulturális élet alakulását felvillantva – sorolták törekvéseiket.

Az érdeklődők betekinthetnek Kevermes korabeli életének viszontagságaiba és szépségeibe. Vitrinbe került például örökváltsági szerződés, 20. század eleji családi fotók. Kiállították az egykori kastély területén fémkeresőzés közben talált tárgyakat is. A tárlat fókuszába az elődeiket, az akkor élt embereket állították, megnevezték a korabeli mesterembereket, mert sokan sokszor elfelejtik, hogy a szakmák mögött nevek, arcok is voltak.

– Őket meg kell ismernie a jövő generációinak is. Az egyik tablón emlékük megőrzésével tisztelgünk az egykor itt élt zsidóság emléke előtt. Ők a falu történetében meghatározó szerepet töltöttek be – mesélte  Bozó László.
 

Átköltözik a gyűjtött anyag

Az időszaki kiállítást a könyvtárban állították össze, azt Lantos Zoltán polgármester nyitotta meg. Bozó László tartott előadást a falu 19. századi történetéről. Az összeállítás november elejéig látható ott, ezt követően átköltözik végleges helyére, a helytörténeti gyűjteménybe.
Bozó László és Lunkné Magyar Ágnes helytörténeti kutatómunkájához Rozgonyi János nyújtott segítséget, a pályázati siker eléréséhez pedig Recskiné Molnár Éva és Kovács Józsefné.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában