Rendhagyó kiállítás

2022.09.25. 14:02

Megmutatják legszebb foltjaikat a mezőkovácsháziak

Rendhagyó kiállításmegnyitó részeseivé váltak a Mezőkovácsházi Százszorszép Foltvarró Kör tagjai és a kíváncsi érdeklődők szombaton. A Kalocsa Róza Művelődési Központban nyitották meg az ügyes kezű, alkotó asszonyok már nagyon várt kiállítását, amelyre Albertus László alpolgármester egy darab téglával érkezett. Volt más érdekesség is: a foltvarrók adományképet készítettek a városnak.

Cs. I.

A foltvarrók ajándékával Duma Györgyné és Albertus László

Fotó: Gigacz Balázs

A Százszorszép Foltvarró Kör kiállítása látható a Kalocsa Róza Művelődési Központban. Az ügyes kezű lányok, asszonyok 15 éve hívták életre a közösségüket, azóta kéthetente összejárnak, együtt alkotnak, fejlesztik tudásukat. Szombaton 5 hosszú év kihagyás után ismét legszebb munkáikból látható szemet gyönyörködtető tárlat. A megnyitóra nagyon sokan kíváncsiak voltak.

Tündökölnek a képek a falakon
Fotós: Gigacz Balázs

Albertus László alpolgármester vidám pillanatokat szerzett a megjelenteknek: egy darab téglával érkezett, s felelevenítette, számára mit jelentett a foltvarrás gyermekként, és mit jelent ma, látva a terítőket, takarókat, táskákat. Utánanézett a történetének, hogy valószínűleg a szövéssel egyidős ez a kézimunka, illetve, hogy Amerikából származik, ahol a farmer feleségek az elhasznált ruhaneműk még használható anyagából dolgoztak.

Sok látogatót vonz a foltos kiállítás.
Fotós: Gigacz Balázs

– Úgy készültem erre a megnyitóra, hogy tanultam szakkifejezéseket: blokk, fércelés, applikálás vagy applikáció...? Nem ez számít, hanem a végeredmény, ami itt tündököl a falakon. A sok szorgos kéz láttán előbújt belőlem a helytörténész.  Beszélgettem Duma Györgynével, aki elmondta, 15 éve sikeresen működik a foltvarró kör. A szép kiállításból pedig kitűnik, hogy milyen eredményesen, családias légkörben. Csodát alkotni a huszonegyedik században, egy kincs. Ezekre a közösségekre vigyázni kell. Értéket teremtenek. Érték az, hogy ennyi ember eljött megnézni a kiállítást. Érték, hogy Duma Györgyné munkássága bekerült a helyi értéktárba. S ha már elhoztam ezt a tégla darabot, mutatom: a tégla készítőjének az ujjlenyomatát őrzi. Ezzel hagyott nyomot a történelmünkben, ezzel lett egyedi és ezzel lett kapocs a múlt és a jelen között. Az önök munkája is egy ilyen érték, ami minden korosztály számára és minden korban érték marad – fogalmazott az alpolgármester, majd átvette az asszonyok által a városnak készített faliképet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában