Emlékek

2022.09.09. 19:54

A katolikus népház nyolcvan éve a közművelődést szolgálja Battonyán - Galériával

Nyolcvan év a közösségért - ez túl rövid summázata volna annak a nyolc évtizednek, amióta a településen élőket szolgálja a művelődési ház. 1942. június 6. – a battonyai római katolikus egyházközség méltó megnyitó ünnepség keretében adta át Battonya lakosságának az újonnan épült közösségi házat, a katolikus népházat. Pénteken e kerek évfordulót ünnepelték a városlakók.

Cs. I.

Sok csodát megtekintettek a nézelődők

Fotó: A szerző felvétele

A Klivényi Lajos prépost kezdeményezésére épült kultúrházat egy lakóház átalakításával és hozzáépítéssel alakították ki a helyi iparosok. Így valósult meg az akkori kor követelményeinek megfelelő előcsarnokból, díszteremből, több klubteremből, öltözőkből és tekepályából álló impozáns épületegyüttes. Az épület 80 éve a közművelődés, a közösségépítés és a kultúra háza a településen.

Boros Csaba polgármester köszöntője után Balázsné Szabó Erzsébet intézményvezető visszatekintésében arról is szólt, az eltelt nyolc évtized alatt számtalan alkotó közösség alakult ott, rengeteg kulturális, civil esemény valósult meg. A kultúra minden ága megmutatta magát az épület falai között. A sok-sok évtized alatt az intézmény neve több alkalommal változott, jelenleg a Battonyai Közművelődési Nonprofit Kft. fenntartásában művelődési ház.

– Szpán Jánosné, Sutya Iván, Dénes Mihály, Lovász Mihály, Takács Dezsőné, Kovács Anna Brigitta, dr. Palkó Lajosné – ők azok a vezetők, az elődeim, akik az elmúlt 80 év alatt a szakmai munkát koordinálták az intézményben és dolgoztak azért kollégáikkal, önkéntesekkel, támogatókkal, segítőikkel, hogy Battonya lakossága minden körülmények között minőségi kultúrához jusson e falak között – fogalmazott az intézményvezető.

– A 80 év alatt több tízezer ember járt a házban. Generációk nőttek fel a 80 év alatt. Így, vagy úgy, a település minden családja, lakója kapcsolódik hozzá. Azt kívánom, ez a varázslat, ami 80 éve tart, folytatódjon hosszú évtizedeken át – folytatta köszöntőjét. A mai alkalom ünneppé nemesedett Battonyán. Egy 80 éves épület ünnepévé, hiszen a település egyik emblematikus épületének és az intézményben zajló 80 éves szakmai munkának a tiszteletére jöttek össze a városlakók.

Összegyűjtötték, megmutatják kincseiket

Felhívással fordultak a lakosság felé, hogy méltó módon megünnepelhessék művelődési házuk fennállásának a 80. születésnapját a battonyaiak. Péntekre látványos kiállításokkal készültek el a házigazdák. A múlt megannyi emléke, újságcikkek, fotók, jegyek, plakátok láthatók a paravánokon, az előcsarnokban pedig azoknak a kézműves csoportoknak, szakköröknek a remekművei, amelyek napjainkban is aktívak, tevékenyek (bőrdíszműves, hímző, gyöngyfűző, viseletkészítő, csipkeverő, vesszőfonó).

Az érkező vendégek (fiatalok és idősebbek is) őszinte kíváncsisággal csodálkoztak rá a látványra, amit Varga Ágnes, a Nemzeti Művelődési Intézet módszertani referense ajánlott a jelenlévők figyelmébe a  pénteki megnyitón.

Csibor Márton, a Nemzeti Művelődési Intézet megyei igazgatója is elismerően szólt a battonyaiak tevékenységéről. 

Találkoztunk a város közművelődési szakembereivel partnerségben más településekről érkezett dolgozókkal is. Azt nyilatkozták, érdemes tanulni egymástól, ellesni a jó gyakorlatokat, mindenkinek a maga arculatára alakítani egy-egy jó ötletet.

A kerek évforduló alkalmából volt műsor és 80 szeletes torta is minden résztvevő nagy örömére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában