Modern művészet

2022.08.16. 20:13

Szemtől szemben: megnyílt a berényi művésztelep zárókiállítása

Szemtől szemben címmel nyílt meg a kilencedik Mezőberényi Művésztelep zárókiállítása kedden délután, a helyi művelődési központban.

Papp Gábor

Fotó: Für Henrik

Az idén hat alkotó Bakos Ferenc, Bácskai Bertalan, Wrobel Péter Bereznai Péter, Kovács Bence és Papp Zoltán vett részt a közös munkában. Az idei művésztelepre két festő, Holo Hóbel László és Pataki Ferenc nem tudott eljönni, de a kiállításon egy-egy munkájukkal képviseltetik magukat.

Siklósi István, Mezőberény polgármestere, a program fővédnöke köszöntőjében elmondta, volt egy álom, amely valósággá vált.

Fotós: Für Henrik

– A nagyszerű Mezőberényi Művésztelepet immáron kilencedik alkalommal rendezték meg, és az alkotótábor Papp Zoltán vezetésével remekül működik – folytatta a gondolatot a polgármester. A városvezető szólt arról, biztos van, aki a modern művészeti alkotásokat nehezebben tudja befogadni.  

Ugyanakkor, ha valaki szemben áll egy alkotással, festménnyel vagy grafikával, és elindulnak a gondolatai, akkor az a mű már neki szól, az a mű nekünk szól, és be tudjuk fogadni

 – hangsúlyozta Siklós István. 

 

A művésztelep jelentőségéről elmondta, az alkotótábor elviszi a város jó hírnevét, és a település materiálisan is gazdagodik, hiszen a művészek itt hagyják egy-egy munkájukat – tette hozzá, majd kitért arra, hogy egy olyan szellemű műhely jött létre, amelyhez más mezőberényiek is tudnak csatlakozni, ott beszélgetni.

 

Fotós: Für Henrik

A kiállítást Ván Hajnalka művészettörténész nyitotta meg, aki elöljáróban elmondta, régen találkoztak, és a legtöbbek mindennapjaiban egész életútjuk során nem volt annyi változás, mint amennyi a közelmúltban történhetett velük vagy körülöttük. Kifejtette, mérlegre kerültek az értékek, mérlegre kerültek és dönteni kellett, hogy mi marad, mi megy, ki marad, ki megy.

Fotós: Für Henrik

– Személyiségjegyeink felfokozódtak, a magányosak még magányosabbak lettek, de a segítők tenni tudtak. Szemtől szembe kerültünk a dolgainkkal, magunkkal és hosszú idő után egymással is – emelte ki. – Ezért is kapta a kiállítás és a művésztelep a Szemtől szemben címet. Mi pedig szemrevételezzük a művésztelep alkotóinak munkáit, ahogy évről évre mindig. 

Fotós: Für Henrik

 

Szólt arról, hogy bár két alkotó nem tudott eljönni Mezőberénybe, a művésztelep korábban már velük együtt összekovácsolódott. 

 

– Az a fantasztikus ebben a művésztelepben és magában a művészetben, hogy ebben a közösségi munkában érezni az örökké valót. Az alkotók nem ítéltetnek könnyűnek, mindenki tette és teszi a dolgát a művészetért, a művésztelepért, hogy a világ ne csak a tárgyakról és a mindennapiról szóljon, hanem olyan értékekről, amelyek irányadóak, amelyek erős kötelékként, szinte fizikai mértékegységet bíróan, idehoznak mindannyiunknak – hangsúlyozta. A kiállítás szeptember 30-ig tekinthető meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában