Vízellátás-történeti

2022.08.11. 17:03

Az orosházi kútmúzeumban forgattak

Az országosan is egyedülálló kútmúzeumban forgatott az M1 Ma reggel című műsorának stábja. Kíváncsiak voltak a gyűjteményre.

Cs. I.

Fotó: Für Henrik

Beszámolójukból kiderült, ez a hely a lelkes kis helytörténeti csoportnak és egykori vezetőjüknek, Kiss-Horváth Sándornak több évtizedes gyűjtőmunkája eredményeként jöhetett létre. A részletekről a Nagy Gyula Területi Múzeum történésze, Szemenyei Béla számolt be. Elmondta, a helyszínen (Könd és Táncsics utcák sarkán), az 1931-ben megépült és a 70-es évek közepéig működött víztorony megüresedett épületének funkcióváltását az akkori városi tanácsnál a lelkes kis közösség kérvényére engedélyezték.

Majd átalakították a belsejét és megtöltötték tartalommal. 1983 óta a kutak és vízellátás-történeti kiállítási tárgyak világába kalauzolja az érdeklődőket ez a hely, ami a város egyik különlegessége. A kútmúzeum kétszer is elnyerte Az év múzeuma elismerést. Érdemes körülötte is nosztalgiázni. Látható a az intézményben egykor használatos zománcos kanta, valamint a kútfúrás számos eszköze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában