Gyűjtemény

2022.08.18. 13:55

A legnagyobb, a legfrissebb, a legdrágább - múzeumi legekből nyitottak kiállítást Békéscsabán

Gazdag képzőművészeti gyűjteménnyel rendelkezik a Munkácsy Mihály Múzeum. A tizenkét, valamilyen szempontból leginkább különleges műtárgyból most nyitottak kiállítást az intézményben. A legrejtélyesebbtől a legnagyobbig és legkisebbig felvonultatott kuriózumokról, illetve arról, hogy azok miért izgalmasak, dr. Bácsmegi Gábor igazgató és Gyarmati Gabriella művészettörténész mesélt csütörtökön sajtótájékoztatón.

Licska Balázs, [email protected]

Gyarmati Gabriella művészettörténész mutatta be a kiállításon szereplő tizenkét különlegességet

Fotó: Für Henrik

Gyarmati Gabriella művészettörténész elmondta, jutalomjáték volt egy ilyen, a valamilyen szempontból leginkább különleges, a múzeum képzőművészeti gyűjteményét gyarapító műtárgyakat bemutató kiállítás összeállítása. Olyan alkotások kerültek egy térbe, amelyek között igazából semmilyen kapcsolat nincs. Hozzátette: sok megközelítési lehetőséget vizsgáltak, így számos oka van annak, hogy miért pont ezt a tizenkettőt vonultatták fel.

A legnagyobb a békési Jantyik Mátyás Búzaszentelés című festménye a maga 3x4,5 méteres méretével. Az alkotó három éven át dolgozott rajta, harminc életnagyságú figurát megjelenítve. 1899-ben állították ki Budapesten, a korabeli kritikákban áradoztak róla. A jobb alsó sarokban szereplő felirat alapján 1941-ben Zöldréti Gyula javított rajta, de a szakember szerint ez nem igazán sikerült. A mű eddig egy tekercsben hevert a raktárban, így először tárul a múzeum látogatói elé.

 

A legkisebb a Csolnakázók címet viselő festmény, amely egy csónakázó szerelmes párt ábrázol, és azon megfigyelhető a miniatűrök összes jellegzetessége. Az is érdekessége a műnek, hogy nem derült fény eddig az alkotó kilétére.

A legrejtélyesebb alkotás Tóth Menyhért nevéhez fűződik, és nemcsak a mű, hanem a művész pályafutása is igencsak rejtélyes, volt időszak, amikor felhagyott az alkotással, és mezőgazdasági munkákból és szobák mázolásából élt. A legnagyvonalúbb adomány Fajó Jánoshoz kötődik. A geometrikus művészet mestere egy 93 darabos, komoly értéket képviselő kollekciót hagyott a múzeumra. 

 

A legfrissebb mű, amely a legutóbb került a múzeum gyűjteményébe, Kiss Ilona alkotása: egyedi technikákkal, megoldásokkal, anyaghasználattal jeleníti meg Arany Jánost. A legnagyobb utat megtett alkotás nem egy szobor, hanem egy Nyugat-Afrikából származó vállmaszk, amellyel Jankay Tibor adományaként gyarapodott a múzeum. A legkétértelműbb, Hasis nevet viselő mű Lóránt János Demetertől származik.

A legnagyobb presztízsvesztésen egy Lenin-portré esett át az elmúlt időszakban. Ezüst György az 1970-es években alkotta, érdekes módon ábrázolva Lenint. A mű az 1990-es években a Békés Megyei Tanács jogutódjától került az intézménybe. Életében a legtöbb festményt Miklós István adományozta a múzeumnak, 71-et, java része eddig nem szerepelt kiállításon, most az Ebédidőt kifüggesztették a falra. 

 

Hantai Simon több tekintetben is csúcstartó, egyik alkotása szerepel a tárlaton, és érdekesség, hogy egyik műve 4,4 millió euróért kelt el egy aukción, ezzel pedig a magyar vagy magyar származású alkotók között rekorder. A legtragikusabb sorsú művész – a halálának körülményei miatt – Gubis Mihály, akinek díjnyertes, Szarvasszék című műve látható a kiállításon.

Előételnek szánták a tizenkét műtárgyat

Nemcsak a felvonultatott alkotások, hanem maga a kiállítás is különleges, például attól, hogy a legértékesebb műtárgy helyét üresen hagyták. Ezt a címet Munkácsy Mihály Zongoralecke című festménye viseli, amely nem a Pátkai Ervin teremben, hanem a díszteremben, az Egy géniusz diadala tárlat keretében tekinthető meg. 

A sajtótájékoztatón dr. Bácsmegi Gábor igazgató hangsúlyozta: gazdag képzőművészeti gyűjteménnyel rendelkezik a Munkácsy Mihály Múzeum. Az október 31-ig látható, tizenkét leget, azaz különlegességet felvonultató tárlattal kapcsolatban jelezte, hogy ezt egy előételnek szánták. Ugyanis a terveik között szerepel, hogy egy nagyobb volumenű kiállítást ugyancsak életre hívnak a kuriózumokból, most egyelőre csemegéztek ezekből. Kiemelte: a tárlat alapján érzékelhető, hogy milyen értékes műtárgyakkal rendelkezik képzőművészeti vonalon is a Munkácsy Mihály Múzeum, amelyek mindegyikének van sajátos története, és vannak köztük olyanok is, amelyeket eddig soha nem láthatott az intézmény közönsége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában