Kohán Képtár

2022.08.17. 16:46

A láthatatlant is bemutatják a gyulai kiállítások

Csütörtöktől újabb két kivételes kiállítás lesz megtekinthető a gyulai Kohán Képtárban. Az egyik tárlaton Kohán György alföldi, paraszti ihletésű festményeit, a másik kiállításon pedig Szilágyi András művészeti író magángyűjteményének különleges darabjait láthatják majd a látogatók. További érdekesség, hogy újabb egy hónapon át Gyulán látható a Magyar Géniusz néprajzi gyűjteményi összeállítása.

Papp Gábor

Szilágyi András művészetíró és Ábrahám György költő

Fotós: Für Henrik

Fekete-Dombi Ildikó, a gyulai kiállítóhelyeket működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója szerdai sajtótájékoztatójukon emlékeztetett arra, hogy a Kohán Képtárban egy hónapon keresztül tekinthették meg az érdeklődők a Magyar Géniusz vándorkiállítást.

Fotós: Für Henrik

Hozzátette, a tárlat nagy része távozott, de még egy hónapon keresztül a Kohán Képtárban lesz látható a Magyar Géniusz néprajzi gyűjteményi összeállítása, amelyet Kohán György alföldi, paraszti ihletésű festményei, alkotásai egészítenek ki. Utóbbi kiállítás anyagát Gyarmati Gabriella művészettörténész válogatta össze az alkotó vidéki életmódhoz kötődő képeiből, a néprajzi tárlathoz kapcsolódva.

Fekete-Dombi Ildikó elmondta, korábban életre hívtak egy rangossá váló tradíciót, mintegy öt éve magángyűjteményeknek is bemutatkozó lehetőséget biztosítanak a Kohán Képtárban. 

Ebbe a sorba illeszkedik a Szilágyi András művészeti író magángyűjteményéből összeállított Látható láthatatlan című kiállítás.

Gyarmati Gabriella művészettörténész és Fekete Dombi Ildikó az Erkel Ferenc Nonprofit Kft ügyvezetője
Fotós: Für Henrik

Gyarmati Gabriella művészettörténész kiemelt feladatnak nevezte, hogy a szakmai szempontból aranybányának tekinthető Kohán hagyaték érdekességeit, különlegességeit bemutassák. Mint mondta, egy olyan kollekcióról van szó, aminek nagyon sokféle arca van, ezért is illeszthető be különböző tematikus kiállításokba. Kiemelte, Kohán György nemcsak Gyulának, Békés megyének és Magyarországnak különleges művésze, hanem még ennél is sokkal nagyobb formátumú. 

A hagyaték igazi kuriózum 

– tette hozzá. – 

Ha felvetődik egy-egy tematikus téma, mint most is, a Kohán életműben találni kapcsolódó alkotásokat. A paraszti témákat feldolgozó festmények és grafikák is illenek a néprajzi kiállításhoz. 

Mint megtudtuk, a plusz egy gyulai géniusz – Kohán György alföldi ihletésű festményei című tárlaton a valósághoz szervesen kapcsolódó alkotásoktól az elvontabb, „paraszti totemekig” a művész számtalan különleges munkája tekinthető majd meg.  

 

A költészet is megjelenik a kiállításon

Szilágyi András művészeti író elmondta, közel ötven éve gyűjt képzőművészeti alkotásokat. Hangsúlyozta, a csütörtöktől megtekinthető kiállításon nemcsak egymás mellé rakott képeket mutatnak be, hanem a tárlat az egyetemes magyar képzőművészet feldolgozásának is tekinthető. Olyan alkotók munkái láthatók majd, amelyek európai rangúak, és bármilyen európai galériában megállnák a helyüket. A Szilágyi András magángyűjteményéből összeállított kiállításon ötvennyolc alkotás lesz megtekinthető.

A kiállítás összeállítása során klasszikus görög filozófiai alapvetést folytat, azt költészetté teszi, szemléletében érzékelteti a kép és a vers összefüggését, illetve átjárhatóságát. A kiállítás címére is utalva kifejtette, minden alkotás nyitott műnek számít, ami egyéni értelmezési lehetőséget nyújt a látogató számára, az egyén megtalálhatja azt az érzelmi és szellemi teret, aminek segítségével, a saját életével kapcsolódni tud ahhoz. Mint mondta, ebben az összefüggésben nagyon fontos a láthatatlan mozzanat, mert minden igazi művész ennek a láthatatlan dimenziónak az érvényesítésére törekszik. 

A teljesség igénye nélkül a kiállításon három egységre tagolva olyan alkotók munkái lesznek láthatók, mint Deim Pál, Bereznai Péter, Gubis Mihály, Csík István, Eyas Kovács József, Koszta Rozália vagy Fábri Zoltán. Utóbbi, a háromszoros Kossuth-díjas rendező filmművészeti tevékenysége után kezdett ismét festeni, munkáiban szorongásai, a rendszerváltás utáni szellemi légkör belső ellentmondásai jelennek meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!