Magyarországi Szlovákok Napja

2022.07.02. 16:03

Tánccal, zenével hódoltak a szlovák hagyományoknak Szarvason – galériával

Az Országos Szlovák Önkormányzat és a magyarországi szlovákok országgyűlési szószólója, Paulik Antal szervezésében hívták életre a Magyarországi Szlovákok Napját, amelynek idén Szarvas adott otthont. Az eseményen kiállítást nyitottak meg, díjakat adtak át, illetve a néphagyományoknak is hódoltak tánccal és zenével.

Vásári Erzsébet

/Fotó: Vásári Erzsébet/

A szarvasi szlovák szőttesek kiállításának megnyitójával kezdődött szombaton a Magyarországi Szlovákok Napja, amely a város és a Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézetének helyi régiója szervezésében valósult meg. A Szlovák Tájház tárlatának nyitóünnepségén elsőként Frankó Anna, a szarvasi szlovák önkormányzat elnöke köszöntötte a jelenlévőket, majd pedig Szabó Mónika, az Országos Szlovák Önkormányzat alelnöke.

Wéberné Hanzó Terézia kulturális örökség referens a tájház történetéről elmondta, annak alaprajzi elrendezése az alföldi háztípusra jellemző, és 1975-ben az első nemzetiségi néprajzkutató konferencia alkalmával nyitotta meg kapuit a közönség felé. Alapításának elsődleges célja volt, hogy a helyi szlovákság akkoriban pusztulófélben lévő kultúrájának tárgyi emlékeit megőrizze és bemutassa. 

Az épületet egyébként 1885-ben a Gajdos család építette, amely egy jómódú tanyás gazdacsalád volt. 2006-ban lett a helyi szlovák önkormányzat tulajdona, 2018-tól pedig számos felújítási és állagmegóvási munkálatot végeztek rajta. A jelenlegi, Mravik Mária által összeállított szőttes kiállításról Wéberné Hanzó Terézia kifejtette, hogy a magyar parasztság gazdálkodásában évszázadokon keresztül jelentős szerepet töltött be a kendervászon, amely a bemutatott szőttesek alapanyaga is. Elárulta, ezek elkészítése rendkívül időigényes munka volt, egy méter szőttes előállítására 20-30 munkaórát is fordítottak. 

Megtudtuk, Szarvason a Holt-Körös partjainál történt egykor a kenderáztatás, és a paraszti élet fordulóira, valamint a hétköznapokra is készítettek belőle szőtteseket. Voltak köztük például díszített párnák, lepedők, abroszok, illetve családi és egyházi ünnepeken, valamint temetésen használt textíliák. Ezekből látható néhány a most megnyitott időszaki kiállításon is. A tárlat anyagának ismertetése után a Szlovák Általános Iskola citeracsoportja zenélt a jelenlévőknek, akik végül körbejárták a tájházat.

A tárlatmegnyitót követően a Szarvasi Tessedik Sámuel Múzeumban folytatódott a szlovák napi programsorozat, ahol a Pro Cultura Slovaca díjakat adták át. Ilyen kitüntetést érdemelt idén Mariene Stankovicovej-Krivákovej, Vlatkovi Miksadovi, a Folklórnemu spolku Furmicka és Ondrejovi Maglovskému.

A nap harmadik programja az ökumenikus áhítat volt az Ótemplomban, ahol átadták az Országos Szlovák Önkormányzat Nemzetiségünkért Díjait, amit ebben az évben Izingné Pruzsina Rózsa, Frankó Anna, Komjáthi Gáborné és dr. Szabó Zsuzsanna vehetett át. Lami István-díjat érdemelt dr. Király Katalin.

A díjátadót követően a Vajda Péter utcai színpadon gálaműsorokat láthattak az érdeklődők, valamint olyan egész napos kísérőprogramok voltak az eseményen, mint az Országos Szlovák Önkormányzat intézményeinek bemutatkozása, szlovák vásár a Bolza-kastély udvarán, valamint a szabadulószoba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában