Tárlat

2022.07.25. 15:13

A természet árnyalatait jelenítik meg a népművészek Békéscsabán

Megnyílt Kozma Ilona, kosárfonó népi iparművész és Páll Etelka szövő, növényi festő Árnyalatok című kiállítása a Tégla Galériában hétfőn délután.

V. N.

Természetes színekből készítik népi alkotásaikat

Fotó: Bencsik Ádám

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület által szervezett eseményt Mészáros Zsuzsanna művészetpedagógus nyitotta meg, aki úgy fogalmazott, a két népművész a természet erejével, színein keresztül mutatja be annak nagyságát. 

Mint megtudtuk, Kozma Ilona eddig közel 60 fajta, vesszővel font már. Ez több mint 60 féle színt jelent, hiszen még fajtán belül is rengeteg színárnyalat van. – Közvetlenül a Duna partján lakunk, a színes vesszőket itt a környéken gyűjtögetjük a férjemmel ősztől tavaszig. Ezeket a kirándulásokat és a vesszők felkutatását épp annyira élvezem mint a kosárfonást. Lenyűgöz, ahogy látom a vesszők különféle "életszakaszait", levélbontást, virágzást, őszi levélszíneit és magát az érett vesszőt – fogalmazott a kosárfonó, népi iparművész.

A gyergyószentmiklósi Páll Etelka lapunknak elmondta, közel húsz éve kísérletezik a természetes anyagokkal, festékekkel. 

– Ez idő alatt számtalan színárnyalattal gazdagodtam. Elsősorban a gyapjút színezgettem, mára pedig már mindent megfestek és átfestek, ami a kezembe kerül. Nagyrészt hagyományos szövésekhez festem a gyapjúfonalat, mellette feszegetem a növényi rostokból készült fonalak festését és helyét a modern textíliákon is – részletezte.

Páll Etelka és Mészáros Zsuzsanna

A székely festékesekből berendezett kiállítás augusztus 22-ig várja a népművészet iránt érdeklődőket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában