Galériával

2022.06.04. 17:20

A Sváb-konyha ízeit mutatták be Berényben

Különleges ételek, egészen egyedi ízek várták az érdeklődőket a szombaton megtartott Sváb-konyha című rendezvényen, a mezőberényi német közösségi ház udvarán. A rozmaringos birkapörkölttől a paradicsomos káposztás sült tarjáig számos finomságot kóstolhattak meg az érdeklődők.

P. G.

/Fotó: Bencsik Ádám/

A hagyományteremtő szándékkal életre hívott rendezvény legfőbb célja az volt, hogy a pandémia után ismét találkozhassunk, és megismerhessük egymás gasztronómiai hagyományait, egymás ételeit, süteményeit – mondta el Frei Zita, a Mezőberényi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. A programon hét település, Békéscsaba, Gyula, Békés, Orosháza, Elek, Vésztő és a természetesen Mezőberény német nemzetiségi önkormányzatai, illetve klubjai mutatták be különleges fogásaikat. A házigazda berényiek császármorzsát és édeskáposztát készítettek csirkehússal. Schön Andrásné elárulta, utóbbi ételt krumplival, illetve eredetileg galambhússal főzték. Ez utóbbit, a galamb nehezebb beszerezhetősége miatt váltotta a csirkehús.

A Békéscsabai Német Nemzetiségi Önkormányzat savanyú tojást főzött. Bíró József elnök és Erdei Szabine elmondták, egy rántásos mártásba buggyantott tojást ütöttek, majd főtt krumplival tálalták.

A Békési Német Nemzetiségi Önkormányzat savanyú krumplilevest készített gerslivel és kolbásszal. Az ízletes fogással kapcsolatban Takács Istvánné elnök és Fehér Vilmosné kiemelték, a gerslit, a hántolt árpát a sváb konyhában nagyon sokan használják, az kiváló és fontos alapanyagnak számít.

Quintz Zsolttól, az Orosházi Német Nemzetiségi Önkormányzat tagjától megtudtuk, ők parasztreggelivel lepték meg a jelenlévőket. Omlettet sütöttek tejszínnel és sóval, majd abba előre sütött hagymát, szalonnát, krumplit tettek és összemelegítették.

Durst Ferencné, az Eleki Németek Egyesületének vezetőségi tagja elmondta, savanyú szalonnát készítettek. A fogáshoz a szalonnát lepirították, a zsírjából aludttejjel rántást készítettek, amit a sült szalonnával és kenyérrel tálaltak. Ez az étel is a parasztreggelihez hasonlóan a földművelők egy fontos, laktató fogása volt.

Nagy sikere volt a Vésztői Német Nemzetiségi Önkormányzat birkapörköltjének. Lázár Attiláné elnöktől megtudtuk, hogy az ételt rozmaringgal ízesítették, ami annak egyik különlegességét adta, adja. Emellett, ahogy több résztvevő, ők is süteményekkel is készültek az eseményre.

Ezt tették a gyulaiak is, akik emellett egy, a fürdővárosban, a Göndöcs-kertben tartott szüreti bálon már nagy sikert aratott sváb paradicsomos káposztát készítettek sült tarjával. Gerebenics Jánosné kifejtette, a Gyulai Hagyományőrző Német Klub igazi csapatmunkájának eredménye volt a számos finomság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában