Megemlékezés

2022.05.13. 17:30

Kisvonattal utazva jártak Áchim L. András nyomában Békéscsabán

Kisvonattal járták körbe a 111 éve, május 15-én elhunyt legendás parasztpolitikushoz kapcsolódó emlékeket pénteken az érdeklődők a múzeum szervezésében. Annak idején, Áchim L. András temetésére tízezren töltötték meg evangélikus nagytemplomot, a pénteki programon felolvastak egy részletet a Koren Pál lelkész által elmondott halotti beszédből.

L. B.

A legendás parasztpolitikushoz kötődő emlékeket keresték fel kisvonattal az érdeklődők /Fotó: Bencsik Ádám/

Áchim L. András 1871. március 15-én látta meg a napvilágot, és másnap anyakönyvezték – ismertette Forrainé Kovács Márta, a múzeum történésze a Kastély utcában, a szülőházánál, ahol erre egy tábla is emlékeztet. Elmondta, a parasztpolitikus édesanyja a szülés után öt nappal elhunyt. Áchim L. András Csabán végezte az algimnáziumot, majd Szarvason a főgimnáziumot nagybátyja felügyelete mellett.

Bár ösztönözték, nem tanult tovább, a gerendási tanyára költözött, ahol gazdálkodott, cirokkal és dohánnyal foglalkozott, valamint lovakat is tartott, és mivel Mezőhegyesen töltötte katonaéveit, sokat tudott a patásokról. Feleségül vette a jómódú Rajtár Ilonát, így tovább növelte vagyonát, amely egy csabai házzal is bővült, ez a mostani Áchim L. András utcában állt, a Kner nyomdánál.

A parasztság körében élt, ismerte a problémákat. Megbecsülte a nála dolgozókat, a napszámosai nála megfelelőbb körülmények között voltak, mint máshol. A parasztság érdekeit nézte, vagyoni helyzettől, vallástól, nemzetiségtől függetlenül. Hatalmas akarattal és kitartással rendelkezett, volt humora is, az uraságokat sokszor megviccelte. Megosztó volt, mivel nem rejtette véka alá véleményét. Háromszor választották meg országgyűlési képviselőnek, kétszer mondatták le.

Érdekesség, hogy 1905-ben, miután elmondta híres beszédét a Parlamentben, a szimpatizánsai várták a békéscsabai vasútállomáson. Emiatt perbe akarták fogni, azzal a váddal, hogy tiltott népgyűlést szervezett.

Erre a beszédére figyelt fel egyébként Ady Endre is – és ez ihlette a költő A magyar Ugaron című versét –, akivel azonos módon gondoltak több kérdésben, és barátság alakult ki közöttük.

A mai Áchim L. András utcában – ahol látható a Mladonyiczky Béla által készített emléktábla – állt a parasztpolitikus háza – folytatta ezen a helyszínen Forrainé Kovács Márta. 

Nagy csaták voltak közte és dr. Zsilinszky Endre között, amelynek vége az lett, hogy a két Zsilinszky fiú, Endre és Gábor 111 éve bementek a házába, hívatlanul, és meglőtték Áchim L. Andrást, aki belehalt a sérüléseibe. 

Furcsaság: a csendőr által felvett jegyzőkönyv, valamint a kórházi papírok nyomtalanul eltűntek. A fiúkat később önvédelemre hivatkozva felmentették.

Az evangélikus nagytemplomban Kiszely András, a szlovák nemzetiségi önkormányzat elnöke hangsúlyozta: a parasztpolitikusnak mindennél fontosabb volt Csaba és az evangélikus hite. A végzetes napon is a vasárnapi istentiszteletre készült, már ki is készítette a Tranosciust, az énekeskönyvét. 

Bár az istenháza 4500 ülőhellyel rendelkezik és a befogadóképessége 8 ezerre tehető, a temetésére tízezren töltötték meg a nagytemplomot, sőt ezrek várakoztak a falain kívül.

Áchim L. András búcsúztatásán kedves ismerőse, Koren Pál jaminai evangélikus lelkész mondott halotti – irodalmi stílusban és szlovák nyelven megírt – beszédet, amelyből ötezer példányt nyomtattak, néhány fellelhető ma is a múzeumban belőlük. Ebből szlovák nyelven Kiszely András felolvasott egy részletet – az érdeklődők pedig a magyar fordítást olvashatták közben.

Átköltözött a kiállítás

A program a szlovák tájházban ért véget. Kiszely András, a szlovák nemzetiségi önkormányzat elnöke elmondta, hogy 2006-ban épült az Áchim-terem, amelyet az elmúlt években kormányzati támogatásból felújítottak. A korábban a múzeumban bemutatott, Áchim L. Andrásról objektíven című kiállítás jelentős része július elejéig ide költözött, itt tekinthető meg. Szeretnék, hogy a legendás parasztpolitikus kapja meg posztumusz a díszpolgári címet, ennek érdekében aláírásgyűjtést indítottak. Kétezer szignót vinnének a városvezetés elé, a fele már össze is jött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában