Szarvas

2022.05.22. 15:38

Kiállítással ünnepli jubileumát a Tessedik Sámuel Múzeum

Immár 70 éve annak, hogy a szarvasi Tessedik Sámuel Múzeum a jelenlegi nevén működik, amit egy jubileumi kiállítással ünnepelnek meg. A megnyitón megtudtuk, a dr. Pavlov József által megálmodott és létrehozott intézmény 1951-ben vált gyűjteményből múzeummá, és 1973-ban foglalta el mai helyét a Tessedik-iskola épületében.

Vásári Erzsébet

Egy Csepel motorkerékpárral, hátára kötve gyűjtötte anyagát dr. Palov József, amit először szekrényben, később különböző épületekben, helyiségekben tárolt, amíg 1951-ben a gyűjteményből hivatalosan is múzeum lett belőle. Egy évvel később, pontosan 70 éve pedig felvette a Tessedik Sámuel nevet – hangzott el az Egykor és most – 70 éves a Tessedik Sámuel Múzeum című kiállítás megnyitóján. 

A tárlatot, amin hét évtizeddel ezelőtt, és azonos helyszíneken most készült szarvasi fotók kaptak helyet, az intézmény jubileumára hívták életre.

Babák Mihály polgármester elmondta, fontos számukra, hogy Szarvas újratelepítésének 300. évfordulójához közeledve megemlékezzenek múltjukról, és ennek egyik apropója a múzeum jubileuma is. Ez az intézmény pedig tökéletesen megmutatja azt, hogy honnan jöttünk és hová értünk, különösen a 70. évfordulóra szarvasi fotókból berendezett kiállítás, ami épp településük gyökereit mutatja be.

Hangsúlyozta, Szarvason a gyerekeket igyekeznek lokálpatriótáknak nevelni, amihez elengedhetetlen, hogy megismertessék velük a Tessedik Sámuel örökségét hordozó, polgári gondolkodású város történelmét. A kiállítás fotóira nézve elárulta, az azokon látható legjelentősebb épületek többsége az 1900-as években épült. Az egykori Tessedik iskola falait viszont 1791-ben húzták fel, ahol számtalan diák szerzett tudást, ma pedig már múzeumként mutatja be a város történelmét. Ugyanakkor egy közösségi tér is a szarvasiaknak, amely immár hetven éves.

Roszik Zoltán igazgató kifejtette, azt, hogy a múzeum 70 éves, dr. Palov Józsefnek köszönhetik, aki megálmodta és létrehozta. 

A kezdetekről elárulta, a működési engedélyt 1952 április 25-én kapta meg az intézmény, ám a tárlathoz szükséges gyűjtési munkát már jóval hamarabb megkezdte alapítója, de segítették őt ebben többek között a gimnázium tanárai, és Szarvas lakossága is. 1952-ben a Szabadság utca 44. szám alatt hozták létre az első kiállító helyet, majd működött a Tessedik tanyán, jelenlegi épületébe pedig 1973-ban költözött be.

A jubileumi kiállításról a múzeumigazgató elmondta, Fábri Zoltán hozta be a múzeumba azt a régi képekből álló fotóanyagot, amin Szarvas épületei, főbb helyei és három templomtornya láthatók. Úgy véli, a képek 1949 és 52' között készültek, amiről például az utcanevek és az átírt házszámok árulkodnak. 

Ezeket meglátva megkérte Bakula Jánost, hogy segítsen neki összeállítani az Egykor és most – 70 éves a Tessedik Sámuel Múzeum című kiállítás anyagát. A régi helyszíneken pedig Valló Zoltán készítette el az új fotókat, amiket egymás mellé tettek a Fábri Zoltán által bevitt képekkel, hogy a látogatók összehasonlíthatták a szarvasi múltat és jelent, valamint megtapasztalják a 70 év alatt történt átalakulást.

Közel negyven éves állandó kiállításuk is volt

Roszik Zoltántól megtudtuk, 1979-ben nyílt meg az első állandó kiállítás a Tessedik Sámuel Múzeumban, ami ugyan kisebb változtatásokkal, de folyamatában 2017-ig, tehát 38 évig megmaradt. Ekkor azonban egy nagy felújítás következett az épületben, ami után 2020 október 30-tól már egy új, felfrissített állandó kiállítással várták a látogatókat, persze a folyamatosan megújuló tematikus tárlatok mellett. Ugyan a pandémia miatt szinte rögtön egy újabb hosszú szünet következett az intézmény életében, de idén már folyamatosan nyitva vannak. Jelenleg pedig a tárlatok – köztük a napokban nyílt kékfestő kiállítás – mellett készülnek ők is a város 300 éves jubileumi ünnepségére, ahol például helyi régészeti kincseket mutatnak majd meg a közönségnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában