Évad

2022.05.07. 15:25

Három színházi fesztivállal is várják az érdeklődőket a Gyulai Várszínházban

Június 24-től augusztusig 17-ig rendezik meg a Gyulai Várszínház ötvenkilencedik évadját, amely ezúttal is számos érdekességgel várja a nézőket. Az idei programról dr. Elek Tiborral, a teátrum igazgatójával beszélgettünk.

Papp Gábor

Elek Tibor ismertette a Gyulai Várszínház idei évadának kínálatát /Fotó: K. Z./

– A színházi fesztiválok mindig különleges élményt ígérnek az érdeklődőknek a Gyulai Várszínházban. Ebben az évben milyen programmal készülnek?
– Július 11-től 14-ig tizenhetedik alkalommal rendezzük meg meg a Shakespeare Fesztivált, „Shakespeare, kicsit másképp” alcímmel. Különleges Shakespeare-átiratokat és -paródiákat hívtunk meg, illetve két korábbi saját bemutatónk is látható lesz.

A Rómeó és Júlia a veszprémi Petőfi Színház, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház és a Kabóca Bábszínház különleges adaptációjában lesz látható. Az Ahogy tetszik egri táncszínházi változata és a Lear halála című kétszereplős miskolci adaptáció is szerepel a programban. Az Aradi Kamaraszínházzal négy éve bemutatott Rosencrantz és Guildenstern halott című előadásunkat ismét műsorra tűztük, majd a horvát Filip Krenus Poor Player című, Shakespeare világát megidéző előadása és a Bartók Kamaraszínházzal tavaly közösen létrehozott Hamlear című darabunk zárja a fesztivált.

Az Erdélyi Hetet immáron ötödik alkalommal tartjuk meg augusztus 1-től augusztus 7-ig. Az erdélyi magyar színjátszás rendkívül gazdag és sokszínű, amit a legjobb előadásokon keresztül igyekszünk megmutatni minden évben. A gyergyói Figura Stúdió Színház a Káosz című darabot, a nagyváradi Szigligeti Színház a Valahol Európában című musicalt mutatja be. A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház előadásában a Bánk című előadás, a Szatmárnémeti Harag György Társulat előadásában az Illatszertár lesz látható. Az Aradi Kamaraszínház két darabbal is szerepel, a Karnyónéval és a Vitéz Lászlóval. A Kolozsvári Állami Magyar Színház az Orwell Állatfarmjából készített musicalt adja elő, míg a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Molnár Ferenc A doktor úr című darabját.

– A harmadik fesztivál kapcsán érdemes elmondani, hogy évek óta mindig egy-egy nemzeti klasszikus szerző életművét állítják a középpontba. Ezúttal melyik írónk életműve köré építik fel a tematikát?

– Idén augusztus 12-14-ig között Tamási Áron Napokat szervezünk, amelyen öt előadással, tudományos konferenciával és középiskolás diákszínjátszók produkcióival várjuk az érdeklődőket. Látható lesz a Nemzeti Színházzal közös produkciónk, a Tündöklő Jeromos, a Vitéz lélek a Békéscsabai Jókai Színház előadásában, a Boldog nyárfalevél, amelyet a marosvásárhelyi Spektrum Színház visz színre, az Énekes madár, amit a Hangjegy Színház művészei adnak elő és az Ördögölő Józsiás a Soproni Petőfi Színház - Zentai Magyar Kamaraszínház előadásában. 

– Ezúttal is érdekes bemutatókkal készülnek. Miket láthat a közönség?

– A Győri Nemzeti Színházzal közösen hoztuk létre az Apor Vilmos életéről szóló Mindenkinek mindene című ősbemutatót. Dér András felkérésemre írta a művet, amely július 1-jén és 2-án lesz látható a Várszínpadon. A szerző egy korábban készült forgatókönyvét alakította darabbá, amelyet ő is rendez. Az előadásban a főhős élete utolsó 48 órájának víziója jelenik meg a színpadon. A Tündöklő Jeromos Márkó Eszter rendezésében látható a Tamás Áron Napokhoz kapcsolódva.

A Kolozsvári Állami Magyar Színházzal közösen létrehozott, Az ifjú barbárok című előadás Vecsei H. Miklós művének ősbemutatója ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében. A darab Bartók Béla és Kodály Zoltán első népdalgyűjtő útjainak élményeit mutatja meg. Saját bemutatónk lesz a De mi lett a nővel? című előadás, amely Kiss Csaba Csehov műveiből írott darabjából készül, három erdélyi színész, Győrffy András, Kárp György és Szélyes Ferenc szereplésével, Béres László rendezésében.

Az évad záróelőadásaként Carlo Gozzi A szarvaskirály című darabját tekinthetik meg az érdeklődők a Karinthy Színházzal közös bemutatóként. A művet fiatal csapattal Berettyán Nándor állítja színpadra. A darab felnőttmese, és az emberi lét alapkérdéseit feszegeti.

Zenei programok

A zenei programok közül dr. Elek Tibor kiemelte a Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztivált, amelyen a Zűrös Banda és az Ötödik évszak zenekar mellett Pál István Szalonna és Bandája a Jantyik testvérekkel közösen ad koncertet - Halmos 75 címmel, valamint a Gyulai Vár Jazz Fesztivált, amelyen a Tomor Barnabás Trió, a Jazz Consort és a Borbély - Dresch Quartet lép fel. A zenés, táncos produkciók között a Ramazuri című előadást és a Mulat a Monarchia című produkciót említette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában