Békés megye

2022.05.12. 11:26

Genfben tanítottak magyar néptáncot

Magyar néptáncot, népzenét és magyar népművészetet tanított Svájcban, a genfi Rudolf Steiner Iskolában a békési Mahovics Tamás és Mahovicsné Ladányi Anita, illetve a békéscsabai Talléros Együttes. Az egy héten át tartó foglalkozások nagy sikert arattak a gyerekek körében.

Papp Gábor

Valjer András, Juhász András, Mahovicsné Ladányi Anita, Mahovics Tamás, Ökrös Dániel, Földesi Márton megismertette a svájciakkal a zenei, népművészeti kulturális örökségünket /Fotó: BMH/

Néhány évvel ezelőtt, 2017-ben már jártunk hasonló módon Svájcban, majd, elsősorban a pandémia miatt, pár esztendős kényszerszünet következett – nyilatkozta hírportálunknak Mahovics Tamás békési néptáncpedagógus. Mint elmondta, a genfi intézményben már hagyománynak számít, hogy a hetedik osztályosoknak olyan kurzust szerveznek, amelynek keretében Kelet-Európából hívnak népművészettel foglalkozó tanárokat, táncosokat és zenészeket, akik megismertetik az adott ország kultúrájának egy-egy érdekes szeletével a diákokat. 

Mint említettem, második alkalommal jártunk az iskolában, ahol ebben az évben a Talléros Együttessel közösen magyar néptáncot, illetve magyar népi hangszereket mutattunk be a gyerekeknek, a fiatalok a pásztorfurulyát és a citerát ismerhették meg – fogalmazott a szakember. Hazánkból tizenöt citerát vittek ki Svájcba, illetve a tanulók pásztorfurulyákat vásároltak, amelyeket azután természetesen meg is tartottak. 

A foglalkozások remekül sikerültek, átjött az érzés, hogy a néptáncpedagógusok és az együttes tagjai nagyon szeretik a hivatásukat, és a lelkesedésüket az egyébként is nyitott és érdeklődő gyerekek gyorsan átvették. 

Svájcot a háborúk elkerülték, egy igazán befogadó társadalomról van szó, amire még rátett egy lapáttal, hogy egy Waldorf-iskolában jártunk, ahol mindez még fokozottabban igaz – tette hozzá Mahovics Tamás. A részletekről megtudtuk, hogy a gyerekeknek kalocsai táncokat tanítottak, amelyeknek nagy előnyük, hogy többféle szinten lehet velük foglalkozni. A diákok emellett magyar népi játékokat is kipróbálhattak, magyar népdalokat énekeltek, és persze, ahogy említettük, néptáncoltak is. Mahovics Tamás néptáncot és pásztorfurulyázást, Földesi Márton citerát, a többiek pedig néptáncokat és népdalokat tanítottak. Az iskolában minden gyerek tanul zenélni is. 

A város egyébként francia nyelvterületen található, így egy tolmács segítségével franciául, illetve kisebb mértékben angolul kommunikáltak a fiatalokkal. Tolmácsuk élettörténete különösen érdekes, hiszen a hölgy édesapja és édesanyja is magyar, miközben ő már Svájcban született. Férje angol, és a nő is angoltanárként dolgozik. Otthonukban a hölgy magyarul, férje angolul beszél a gyerekeikkel, miközben franciául is kiválóan tudnak, hiszen ezen a nyelvterületen élnek a helvét országban. Tamásék náluk szálltak meg. 

A Békés megyei csapat ideje nagy részét természetesen az iskolában töltötte, de hét közben eljutottak a Genfi Magyar Kulturális Központba is, ahol óriási sikerrel tartottak táncházat elsősorban a városban és a környékén élő magyaroknak. Nagyon szép élményt és egy kis nosztalgikus érzést is ébresztettek a résztvevőkben. 

Sikeres volt a záróprodukció

A hét egyik csúcspontja az iskola kulturális nagytermében megtartott pénteki előadás volt, amelyen több száz érdeklődő előtt a gyerekek a megtanult táncok mellett a Talléros Együttessel közösen zenekarként előadták a Tavaszi szél vizet áraszt című magyar népdalt. Furulya, hárfa, zongora és rézfúvós hangszerek is megszólaltak. A nem mindennapi produkció hatalmas sikert aratott a közönség soraiban, ahol a szülők és nagyszülők mellett svájci magyarok is helyet foglaltak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában