Kiállítás

2022.05.19. 11:32

Duló György és Bihari Mihály folyton fotóztak Méhkeréken

Méhkeréken készült régi képekből nyílt kiállítás, valamint a több évtizeddel ezelőtti felvételeket tartalmazó albumot, kötetet mutattak be szerdán Békéscsabán, a megyei könyvtárban. A képeket Duló György és Bihari Mihály, a két fivér készítette anno, megmutatva a méhkeréki életet.

L. B.

Bihari Mihály fotós /Fotó: Bencsik Ádám/

Bihari Mihály fotós /Fotó: Bencsik Ádám/

Családokról, szomszédokról, a település utcáiról, hagyományokról és szokásokról, munkákról – például tollfosztásról és dohánytermesztésről –, rendezvényekről készült régi méhkeréki felvételek tekinthetők meg egy hónapon át Békéscsabán, a Békés Megyei Könyvtárban. 

Sőt, olyan érdekességeket is megörökített anno Duló György és Bihari Mihály, hogy Szent Illés napján az erős szél felborította Jova László szénával megrakott lovaskocsiját, vagy hogy Ludas Matyi történetét vitték színre a helyi gyerekek. 

De eltették a jövő számára a boldog és a szomorú pillanatokat egyaránt: a lakodalmakat és azt is, hogy 1963-ban egy fiatal anya halála gyászba borította a falut.

Lukoviczki Anna igazgatóhelyettes a kiállításmegnyitón elmondta, hogy a bibliotéka – megyei könyvtárként – fontosnak ítéli a nemzetiségek segítését.
A régi képeket tartalmazó kötet szerkesztője, a Foaia românească hetilap főszerkesztője, Simon Éva személyes történeteivel a kiállításmegnyitón a múltba repítette a közönséget. Elmondta: a 70-es, 80-as években egy olyan méhkeréki utcában nőtt fel, ahol szinte csak fiúk laktak. 

Méhkeréken készült régi képekből nyílt kiállítás /Fotó: Bencsik Ádám/

A gyerekek az utcán játszottak, együtt, sokan, a futballé volt a főszerep, őt pedig a kapuba állították. Aztán örült, hogy megismerkedett egy vele egykorú lánnyal, aki a Kossuth utca 100. alatt lakott. Naphosszat ültek a padon, kalocsait hímeztek, közben beszélgettek. Akkor nem sejthette, hogy a szomszédos házban, a 98. szám alatt lakókról szerkeszt később könyvet.

A könyvbemutatón beszélt Duló Györgyről, aki 1926-ban született és 2005-ben hunyt el. Nem volt könnyű élete, szegény családba született. Folklórcsoportot hozott létre, tanító volt, könyvtáros, vezette a művelődési házat – közben pedig fotózott mindent és folyton. 

Sokoldalú volt, ugyanakkor nem rendszertelen, egy levéltáros veszett el benne. Sokat írt, de nem publikált, rengeteget kutatott, és információit mindenkivel megosztotta. Fivérével, Bihari Mihállyal – aki tudósította is a magyarországi románok lapját 1957 és 1964 között – megörökítettek mindent, az esküvőktől a keresztelőkön át a temetésekig, halhatatlanná téve a méhkerékieket.

Az 1929-ben született Bihari Mihály elmondta: testvére, Duló György egy kötegyáni embertől szerzett egy pár nyúlért cserébe egy fényképezőt, egy 6x9-es, két időbeállítással rendelkező bádog masinát. Ő első fényképét ezzel a készülékkel készítette 1948. október 10-én, fivére lakodalmán. 

Az 50-es években ő is beszerzett egy gépet. Ám, mint elhangzott a könyvbemutató beszélgetésén, sok esetben ugyanazzal a fényképezővel és ugyanarra a filmre dolgoztak – így az utókor számára nem mindig tudható, csak sejthető, hogy melyikük készítette az adott képet. Lapunk kérdésére hozzátette: nincs kedvenc felvétele, de a leginkább azokat szereti, amelyeket a gyermekeiről és az unokáiról készített.

Érdekesség: hárman voltak testvérek, ugyanazok a szüleik, ám mégis háromféle családnevet viselnek. Bihari Mihály elmondta: édesapjuk megszöktette édesanyjukat, és még nem házasodtak össze, amikor Duló György született, így ő édesanyjuk családnevét kapta meg. Amikor ő látta meg a napvilágot, már összeházasodtak, ám ő a Buta családnevet Biharira változtatta. Lánytestvérük, Ruzsa Györgyné hajadonként szintén a Buta családnevet viselte.

A sötét szoba tele volt löttyökkel

Duló György lánya, Kozmáné Duló Annamária nyugdíjas pedagógus elmondta: izgalmas volt számára gyermekként, hogy Duló György és Bihari Mihály miért zárkózott be állandóan egy sötét szobába, ahova nem volt szabad belépni, és amely tele volt löttyökkel. Általában őt küldték filmért, mivel állandóan elfogyott. Duló György sokszor eljátszotta: beállította az utca népét, hogy lekattintsa őket, aztán mondta, nincs is film nála. Úgy véli, nagy szerencse, hogy édesapja és nagybátyja dokumentálták a régi Méhkeréket.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában