Kollekció

2022.05.26. 21:00

Díjat nyertek a csabai rozmaringosok

A Csabai Szlovákok Szervezete a szlovák közösség fenntartása és szlovák nyelvű kiadványozás mellett nagy gondot fordít a határon túli és anyaországbeli szlovák kapcsolatok ápolására – mondta el Krajcsovics Hajnalka ügyvezető.

V. E.

Részletezte, ebben az évben az UNESCO közös vonulata mentén szervezetük és a pozsonyi külváros, Csataj különleges, határokat átlépő értéktartalommal kötött új partnerséget és kelti életre a korábbi kapcsolatot Szlovákiában. 

Rozmaring szakkörük, amely a csataji hímzéssel az év elején nyert nemzetközi színtérre kilépő textiles konferenciát, és emellett oroszlánrészt vállalt a szűcshímzés UNESCO Szellemi Örökség regiszterébe ősszel való bejegyzésébe, most újabb ilyen eseménynek lehet részese. 

Mégpedig a nyertes kollekciójukkal a csataji motívumkincsük UNESCO-s bejegyeztetésének végéhez közelednek. Ez egy úgynevezett csataji szoba átadásán keresztül valósul meg, ahol a rozmaringosok nyertes kollekcióját is kiállítják. Átadása június 17-én lesz, amikor a hímzőseik mellett citerásaik és énekeseik is bemutatkoznak, valamint gasztronómiai kóstolót ugyancsak visznek magukkal. Másnap pedig a szomszédos Horné Saliby településsel és annak motívumaival ismerkednek meg. Céljuk a csabai szlovákság és annak határokon átívelő értékhordozó és -terjesztő szerepének méltó képviselete az anyaországban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában