Kiállítás

2022.05.11. 15:08

Csontváry festménye is látható lesz Gyulán

A teljesség igénye nélkül Csontváry Kosztka Tivadar és Mednyánszky László festményei, különleges aranytárgyak, római kori szobor és honfoglalás kori tarsolylemez egyaránt látható lesz a Magyar Géniusz Vándorkiállításon, amely június 24-én nyílik meg a gyulai Kohán Képtárban. A tárlat előkészítését és helyszínét szerdán délelőtt sajtóbejáráson mutatták be.

P. G.

/Fotó: A szerző felvétele/

Liska András, a gyulai Erkel Ferenc Múzeum szakmai igazgatója ismertette, a magyar kulturális örökség tekintélyes részét a magyar muzeológiában százötven éve fontos szerepet betöltő vidéki múzeumok őrzik. Ezen műtárgyak legalább egy részének bemutatására kezdeményezte a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége a Magyar Géniusz Vándorkiállítás életre hívását, amelyen a vidék legreprezentatívabb tárgyait vonultatják fel. A tárlat egészen különlegesnek számít abból a szempontból is, hogy egy kiállító térben, egyszerre még a vidéki múzeumok legféltettebb kincsei soha nem voltak láthatók.

A vándorkiállításon hatvanhét intézmény 154 műtárgya szerepel, amelybe minden múzeum szakemberei a saját szempontrendszerük alapján ajánlottak emlékeket. Voltak, akik a legértékesebb különlegességüket, másik egyedi történeti értéküket biztosították. 

A tárlaton így bronzkori aranytárgyak, Csontváry Kosztka Tivadar és Mednyánszky László festményei, Deák Ferenc levele, 1848-as szabadságharcos zászló, a Páneurópai Piknik logójával díszített korabeli póló, makói talicska egyaránt megtalálható lesz. A gyulai múzeum Erkel Ferenc aranykoszorúját kölcsönözte az eseményre. A vándorkiállítás jelenleg a kecskeméti Cifrapalotában látható, a második állomása pedig a gyulai Kohán Képtár lesz.

Az intézményben az előkészületek és az átalakítás jelenleg is zajlik. Mint azt Liska András elmondta, a munkálatok során új tereket alakítottak ki gipszkartonfalak segítségével. Több helyiségben falmatricákkal, padlószőnyegekkel, festéssel varázsolták újjá a tereket, vetítőtermet, teljesen új világítási, biztonsági rendszert hoztak létre. A szakember kifejtette, elsőként az installációs anyag, majd néhány nappal a tárlat megnyitása előtt a műtárgyak érkeznek Gyulára. A kiállítás a turisztikai főszezonban, július 24-ig lesz megtekinthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában