Galériával-Videóval

2022.01.04. 17:25

Varázsmesét állít színpadra a Békéscsabai Jókai Színház

Egy varázslatos darabot mutat be csütörtökön a csabai teátrum.

V. N.

Fotó: Imre György

A Békéscsabai Jókai Színház és a Viharsarok Táncszínház koprodukciójában született Fehérlófia című előadást, a dramatikus tánc, pergő ritmusok, mozgásban elmesélt absztrakt történetek jellemezik.

A darab keddi próbáján elhangzott, a mese címe egyfajta ikonikus szókapcsolat, amely nem csak a magyar hit-és mesevilág mitikus hérosza, a győzedelmes, állhatatos férfi, az alvilágot megjárt hős, hanem a felnövekvő gyermek és az anya szimbiózisának a jelképe is. Éppen ezért, a színpadi szöveg, – melyet az azonos című magyar népmese alapján, Szabó Attila írt – egyszerre mutatja be a rendíthetetlen hőst és az anya – gyermek kapcsolatot.

– Ám szokásunkhoz híven most is tettünk egy kis csavart a történetbe, hogy még közelebb hozzuk a gyerekekhez. Továbbá a látvány mögött ezúttal is van egy olyan üzenet, amit a fiatal vagy éppen örökifjú nézőink a darabot látva magukkal vihetnek – osztotta meg velünk ifj. Mlinár Pál, az előadás rendezője és koreográfusa.

Egyúttal elárulta, az előadás koreográfiája esetében a néptáncot, mint kiindulási alapot, építőköveket használt, és azokat úgy formálta, hogy az adott karakter vagy jelenet a lehető leghitelesebb legyen a közönség számára. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában