Békéscsaba

2021.11.20. 15:21

Digiporáma: ahol harmóniát alkot zene és fotó

Tizenhatodik alkalommal rendezték meg a Békéscsabai Digiporáma Fesztivált a Lencsési Közösségi Házban szombaton. Takács Péter, a közösségi ház vezetője lapunknak elmondta, idén 11 pályázó 17 alkotása érkezett be a Márvány Fotóműhellyel közösen meghirdetett felhívásra.

V. N.

20211120 Békéscsaba 16 Digiporáma fesztivál megnyitotta Varga Tamás Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

– A digiporáma fesztivál ötletét Szántó Zsolt, a fotóműhely egykori tagja vetette fel, gondolva arra, hogy a hetvenes években a diaporámának mekkora kultusza volt, és a mai napig meghatározó emlékeket idéz fel az emberekben – avatott be minket az intézmény vezetője.

Hozzátette, a fesztiválra idén is elektronikus adathordózóra rögzített fotósorozatokkal lehetett jelentkezni, akár zenei vagy verses aláfestéssel. Egy szerző két alkotást küldhetett be, szabadon választott témakörben. A felvételek időtartamát pedig ezúttal is öt percben határozták meg a szervezők.

A fesztivált Takács Péter és Varga Tamás alpolgármester nyitotta meg /Fotók: Imre György/

A helyezés három tagú szakmai zsűri (Nagy István és Dobóczky Zsolt fotóművészek, valamint Diós Zsolt a Békéscsabai Médiacentrum Kft. ügyvezető igazgatója) döntése alapján dőlt el.

A megnyitón Varga Tamás alpolgármester kiemelte, a digitális korszak új technológiákat, lehetőségeket hozott magával.

– A diavetítőgépek használata, a projektorok elterjedésével fokozatosan kiment a divatból. A képek áttűnése lényegesen megváltozott, ezeket már pontosan lehetett illeszteni a zene ritmusához, több kép- és hangsávval lehetett dolgozni. Így született meg a digiporáma. Mely kifejezést először Eifert János fotóművész használta a digitális ciklus küszöbén, míg a zenére csúsztatott technikájára épülő digiporáma fesztivált 2006-ban a Lencsési Közösségi Ház vette első ízben a nagyterme falai közé – ismertette beszédében az alpolgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában