Buótyik Dorina

2021.10.20. 11:29

Egyiptomba repít a csorvási írónő új kötete

Tizenhárom hónappal első kötete a „III. Amenemhat rejtélye” megjelenése után könyvesboltokba került Buótyik Dorina második regénye, „Az egyiptomi királynő rejtélye” is. A csorvási írónő a közelmúltban a budapesti Ünnepi Könyvhéten is dedikált.

Gajdács Pál

Buótyik Dorina elárulta, hogy tizenhárom éves koráig nem nagyon olvasott könyvet (ma már igen, most éppen Victor Hugo-regényt forgat), az első történetét is egy, a tévében látott mese alapján vetette papírra.

2018-ban egy álom hatására jutott eszébe a kézirat, amit elővett a fiókjából, elkezdte átírni a történetet, majd elment Egyiptomba is, ahol végzett egy kis kutatómunkát, és a mai napig jár a Vámbéry Ármin Keleti Szabadegyetemre.

A NewLine Kiadó fantáziát látott a történetben – melynek főszereplője egy ​fáraó, III. Amenemhat, három fiatal egyiptológus, egy idős kalandor, no meg egy kairói tolvajbanda és egy macska, no és egy titokzatos napló –, és tavaly nyáron megjelentette a kalandregényt, amely népszerűvé vált, számtalan pozitív visszajelzést kapott. A könyv szerkesztője is elismerte, hogy milyen kitartás van benne, és mennyi kutatómunkát fektetett a témába. A kötet megjelenése idején már javában írta a folytatást, ami nemrégiben látott napvilágot.

Buótyik Dorina az eddig megjelent két regényével /A szerző felvétele/

– Részt vettem az Ünnepi Könyvhéten, ahol a kiadó könyvei közül az enyém fogyott a legjobban. Jó érzés volt, hogy egy olvasó direkt miattam, az új könyvem miatt jött el, és egy újságíró is készített velem interjút – mondta Buótyik Dorina. – A történet folytatásában Gracie, az egyiptológusnő és az asszisztense, Louis összeházasodnak, elutaznak nászútra, de közben Gracie régész édesapja Dahsúrban megtalálta Szobeknoferuré fáraónő sztélé, kősír töredékét. Megpróbálják megkeresni a sztélé többi darabját, miközben az egyiptológusnőt lopással vádolják meg.

A két könyv önálló történetként is megfelel, de tulajdonképpen egy sorozatról beszélhetünk.

A második kötet tartalma fejben gyorsan összeállt, de a végén nem volt jó a fordulat a krimiszálban, ezért néhány fejezetet újra kellett írni. A könyv kalandregény, egy kicsit krimi, kicsit történelem. A személyek túlnyomó része fiktív, de az egyiptomi királynő élt. Az első kötetben megírt labirintust 2008-ban találták meg kutatók. A második könyvemhez már kevesebb kutatómunkát kellett folytatnom, de a régészeti, feltárási gyakorlatnak utána kellett néznem.

Dorina elárulta, hogy már javában írja a harmadik könyvet. Még tizenkét fejezet van hátra, reményei szerint 2022-ben nyomdába kerül.

Bár tudja, hogy manapság nehéz az írói munkából megélni, de nagy álma, hogy egyszer főállású író legyen. – Szeretnék ebben a témakörben még inkább elmerülni, kicsit szakértővé is válni, ennek érdekében egy szabadegyetemen jelenleg is tanulok egyiptológiát.

A könyvben szereplő Fajjúmban még nem jártam, de nem mondok le arról, hogy megnézzem közelebbről is Amenemhat két piramisát.

A rendkívül szerény Dorina beszélgetésünk végén említette, hogy jelölték a tavaly életre hívott Dugonics András Irodalmi díjra, ahol a szórakoztató irodalom magyar szerzőire szavazhattak az olvasók. Az 581 szerző közül Dorina bekerült a legjobb 30 közé. Az izgalmas regény végül olyannyira elnyerte az olvasók tetszését, hogy kategóriájában Leslie L. Lawrence-t is megelőzve győzött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában