eSzínház Fesztivál

2021.08.31. 19:59

Először rendeznek Magyarországon online színházi seregszemlét

Először rendeznek Magyarországon online színházi seregszemlét, a szeptember 17. és 26. között tartandó eSzínház Fesztivál ideje alatt 25 prózai, valamint gyermek-és ifjúsági előadást tekinthetnek meg a nézők.

beol.hu

A seregszemlén 21 intézmény és társulat 25 alkotással mutatkozik be. A Vígszínház, a Madách Színház, a Jászai Mari Színház, a Gólem Színház, az Örkény Színház, valamint a Vörösmarty Színház mellett a Békéscsabai Jókai Színház is képviselteti magát.

A legjobb előadásokat és alakításokat szakmai zsűri díjazza, amelynek tagjai Ráckevei Anna színművész, Radnóti Zsuzsa dramaturg, Horváth Csaba rendező-koreográfus, Ujj Mészáros Károly filmrendező, valamint Légrádi Gergely, az eSzínház vezetője. A zsűri értékelése mellett a nézők szavazatai is döntenek, hiszen voksaik alapján ítélik oda az eSzínház Fesztivál közönségdíját – olvasható az MTI közleményében.

A Békéscsabai Jókai Színház szeptember 17-e és 26-a között a Vitéz Lélek című darabbal képviselteti magát az eSzínház Fesztiválon /Fotók: eszinhaz.hu/

A szervezők emlékeztettek arra, hogy az Alapítvány a Magyar Színházakért, mint az eSzínház működtetője a nyár folyamán tett közzé felhívást magyarországi és határon túli magyar színházak, független társulatok számára, hogy három különböző kategóriában nevezhetnek azon jogtiszta előadásaikkal, amelyeket 2019 szeptembere óta mutattak be.

A fesztivál egyik célja bemutatni, hogy az online vetítésre adaptált előadások miképpen hoznak létre új látásmódot, esetenként a színház és a film határán, másrészről megmutatni a pandémia által sújtott évadok ellenére a színházak értékes alkotásait.

Az eseményen átadják a legjobb digitális adaptációért, a legjobb látványtervezésért, valamint a legjobb női főszereplőnek és a legjobb férfi főszereplőnek járó szakmai díjakat. A fesztivál időtartama alatt öt alkalommal élő, ingyenes szakmai beszélgetéseket is közvetítenek neves színházigazgatók, vezető színészek, rendezők, dramaturgok és színházi szakemberek részvételével.

A rendezvény az eSzínház platformján, az internet virtuális terében zajlik majd. Az esemény alatt a nézők számára jegy- vagy bérletvásárlás mellett korlátlanul elérhetők az előadások, valamint az általuk legjobbnak ítélt produkciókra szavazhatnak is – olvasható a közleményben.

A darabot Kiss József Jászai Mari-díjas rendező vezetésével viszi színre a teátrum. A szép és megrendítő történetet novella formájában írta meg szerzője 1928-ban, Himnusz egy szamárral címmel, és a második világháború alatt formálta át derűs és életigenlő színművé.

A vitéz lélek

Balla Péter háborúból, hadifogságból hazatérvén az egész székely falu legnagyobb megrökönyödésére egy szamarat vesz. A gyerekek gúnyolják, a felnőttek szánják, volt szerelme és annak férje, aki különben cséplőgépet vett, le akarja beszélni a szamártartásról, az elöljárók meg, minthogy az egész közösségre nézve szégyenletesnek tartják a dolgot, el akarják kobozni a jószágot.

Balla Péter számára azonban nem is a szamár elfogadtatása, hanem a közösség meggyőzése jelent gondot arról, hogy szükség van a tiszta, természeti forrásokra támaszkodó újrakezdésre. E tusakodása közepette meglátogatja egy öregember, aki rég halott leányával kapcsolatosan furcsa kéréssel áll elő. Lesz-e Balla Péternek még része az élő szerelem boldogságában, és milyen próbatételek vezetnek odáig? Kiderül Tamási Áron ízes székely párbeszédekkel és mély érzésekkel telített drámájából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában