Békés megye

2021.06.23. 14:18

Mindenki találhat programot a Múzeumok éjszakáján

Szabadulószobákkal, máskor nem látogatható helyiségek megnyitásával, tűzzsonglőr show-val és épületfestéssel is várják az érdeklődőket szombaton, a Múzeumok éjszakáján Békés megyében.

beol.hu

Forrás: Kiss Zoltán/archív

Gyulán valamennyi kiállítóhely nyitva tart szombaton 19 és 24 óra között, a szabadtéri programok ingyenesen látogathatók – tájékoztatta az Erkel Ferenc NKft. közleményben az MTI-t.

Az Erkel Ferenc Emlékházban azokat a tárgyakat lehet majd közelebbről megismerni, amelyeket Erkel Ferenc ükunokájának, Szőnyi Zoltán zongoraművésznek az özvegye ajánlott fel a Himnusz megzenésítőjének személyes tárgyai közül a múzeum javára. A restaurálást megelőzően egyelőre ezen az egy estén lesz megtekinthető az az 1874-es fényképalbum, amelyet Erkel Ferenc Hunyadi László című műve bemutatójának 30. évfordulóján, a 200. előadás emlékére kapott a Nemzeti Színháztól. Kiállítják Erkel Ferenc karmesteri pálcájának faragott elefántcsontból készült díszfogantyúját, egy Liszt Ferencről készült fényképet, Liszt Ferenc Erkel Ferenc részére átadott névjegykártyáját és Allaga Géza gordonkaművész, cimbalomtanár, zeneszerző Erkel Gyulának ajánlott dalának kottáját.

Az Almásy-kastély Török tornyában a Múzeumok éjszakáján debütál – a Tengernyi gond a kastélyban és a Boszorkányok márpedig léteznek című játék után – a Turbánosok csapdájában elnevezésű szabadulószoba.

Fekete-Dombi Ildikó kiállítóhelyekért felelős ügyvezető igazgató a közleményben kiemelte, hogy a Múzeumok éjszakáján fontosnak tartják olyan múzeumi területek megismertetését, amelyeket a vendégek nem látogathatnak, épp ezért izgalmasak is a számukra. A Kohán Képtár raktárában azt a nemrég beszerzett, gördíthető festménytároló rendszert mutatják meg az érdeklődőknek, „amely több mint 4000 alkotás tárolásának nehézségeiben nyújt segítséget”.

A gyulai Tájvízházban interaktív programokon ismerhetik meg az érdeklődők a Körös-Vidéki Vízügyi Igazgatóság szakembereinek segítségével a régió vízügyi- és természeti sajátosságait, játékos feladatok során építhetnek nyúl- és jászolgátat, és megismerkedhetnek a Körös-vidék állataival és gyógynövényeivel is.

A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban családi játszóházzal, élményfestéssel, a Békéscsabai Napsugár Bábszínház előadásával és bűvészmutatványokkal várják a gyerekeket. A parkolóban interaktív tűzzsonglőr-show és látványos épületfestés lesz – derül ki az MTI összeállításából.

A felnőtteket kurátori tárlatvezetésekkel várják az új állandó kiállításon és az új Munkácsy-kiállításon, az Ívek, pályák, alkotások című időszaki tárlatban Lonovics László és Gnandt János képzőművész kalauzolja az érdeklődőket, az Elmúlás néprajza című időszaki kiállításon pedig zseblámpás tárlatvezetés lesz. Az érdeklődők meghallgathatják a JazzElek Kvartett és a Dobszerda zenekar koncertjét is.

A Szarvasi Mini Magyarország Makettpark „éjszakai üzemmódra kapcsol” az év legrövidebb éjszakáján – írják a szervezők. „A makettpark épületeinek ablakaiban fények gyúlnak, a mini Balatont mécsesek világítják meg, az éjszaka leglátványosabb produkciójaként pedig egyedülálló fényfestés lesz, amikor is a fákon táncoló különleges alakzatokat pillanthatnak meg a látogatók”.

Orosházán este 6 és 10 óra között ingyenesen látogatható lesz a Nagy Gyula Területi Múzeum és a Városi Képtár, utóbbiban 19 órától Kohut Petra és Kató Árpád ad ingyenes klasszikusgitár-koncertet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában