sikerek

2020.09.29. 20:19

Az elmúlt tíz évet értékelte a Szarvasi Vízi Színház

Jubileuma apropójából az elmúlt tíz évét értékelő sajtótájékoztatót tartott kedden a Szarvasi Vízi Színház. Az eseményen megtudtuk, a teátrum Magyarország egyik leglátogatottabb nyári szabadtéri színházává vált, sikerei pedig messzemenően meghaladnak minden várakozást.

Vásári Erzsébet

A szabadtéri játszóhely 2011 júniusában született Szarvason, amikor átadták a közel 1100 ember befogadására alkalmas Vízi Színházat. Csasztvan András, a Cervinus Teátrum ügyvezető igazgatója elmondta, Babák Mihály polgármesterrel közösen gondolták úgy, hogy a teátrum tizedik évadának befejezése után jó lenne egy szakmai értékelést tartani. Különösen úgy, hogy a koronavírus által megbélyegzett 2020-as évadban, amikor néhány szabadtéri színház ki sem nyitotta kapuit, ők talpon maradtak, ráadásul nagy sikerrel zártak.

Fotók: Babák Zoltán

Babák Mihály kifejtette, az elmúlt tíz esztendő egyértelműen bebizonyította, hogy a Vízi Színháznak van létjogosultsága, hiszen nem várt sikert aratott. Ebben természetesen része volt a Békéscsabai Jókai Színháznak, a Magyar Teátrumi Társaságnak és a Cervinus Teátrumnak is, hiszen olyan együttműködésben biztosították üzemelését, ami országosan ritkaságnak számít. Elárulta, ő minden előadáson részt vett eddig, és nagy büszkeség számára látni, hogy az emberek szívesen fogadják a játékokat.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár – aki 2011 tavaszán kialakította a színház máig érvényes felépítését – elmondta, meglátása szerint egészen egyedülálló, ezzel együtt példamutató az a módszer és gondolkodásmód, amit Szarvas vezetése a kultúra iránti elkötelezettségében megmutat. A Vízi Színház esetében pedig egy alulról jövő kezdeményezésből, egy helyi tradicionális gyökérre épülve álmodott nagyot, amit lakossága a kezdetektől magáénak érez és évente több tízezer látogatót vonz a településről, a megyéből és az ország számos pontjáról.

Dr. Szabó Károlyné, a Vízi Színház ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, egy nagy csodaként tekint a Vízi Színházra, amit a Teátrumi Társaság tagszínházai nevében is bátran állít, hiszen mindenki imád oda menni és visszamenni. Mindez talán annak köszönhető, hogy az évadokban mindig igyekeznek újat mutatni, ráadásul 46 százalékban ingyenes előadásaikkal mindenki számára lehetővé teszik látogatását. Különlegességüknek számít, hogy június közepétől egészen augusztus közepéig minden este történik náluk valami. A számtalan telt ház és az álló vastapsok pedig azt mutatják, hogy sikeresek abban, amit csinálnak.

Seregi Zoltán, a Jókai Színház igazgatója elmondta, nagy megtiszteltetés számukra, hogy a fent említett együttműködés egyik lábát alkothatják. Színészeik és kollégáik minden nyáron örömmel érkeznek Szarvasra, hiszen a közönség érezhetően imádja őket, ráadásul egy csodás környezetben dolgozhatnak. A kezdetekre visszaemlékezve elárulta, amikor először érkeztek a Vers a víz fölött előadásra, még csupán 30-40 széket készítettek nézőiknek a dobogó elé. Majd a vártnál jóval többen érkeztek, így a kialakított ülőhelyekre irányították őket, és elpakolták a székeket, amikre később sem volt szükség.

Majd Szenes János, a Cervinus Teátrum egykori igazgatója osztott meg néhány gondolatot a kezdetekről. Megtudtuk, az ő ötlete alapján indult el 2012-ben a Cervinus Művészeti Fesztivál a Vízi Színházban, ami azóta is töretlen sikernek örvend. Dr. Dósa Zsuzsa művészeti igazgató elmondta, a teátrumnak a fentieken túl különlegességei a szlovák nemzetiségű, illetve nyelvű darabok is, melyek számos határon túli magyar és szlovák nemzetiségű látogatót vonzanak. Továbbá kifejtette, a kezdetektől részese volt a színház fejlődésének, amely egy országos látványosság lett, turisztikai centrummá előléptetve ezzel Szarvast. A művészeti igazgatót Földesi Zoltán, egykori parlamenti képviselő követte, aki a kezdetekben Babák Mihállyal karöltve győzte meg a kormányt, hogy a Vízi Színház a minisztérium által regisztrált teátrum legyen. Végül Baginé Tóth Erika, az Értéktár elnöke szólt, akitől megtudtuk, a Szarvasi Vízi Színház elmúlt tíz éves működése alapján bekerült a Békés Megyei Értéktárba.

A számok is a sikert bizonyítják

A Vízi Színházról megtudtuk, a kezdetektől különböző műfajú színházi előadásokkal, táncszínházi produkciókkal, opera előadásokkal, koncertekkel, irodalmi estekkel, gyermek- és ifjúsági programokkal, valamit pódium előadásokkal várja látogatóit. Műsorainak közel fele ingyenes, és összességében 70-80 százalékos telt házzal működik. Tíz év alatt 722 előadást produkált, 434 ezer nézőnek, legtöbbet játszott darabja pedig a Monte Cristo grófja. Nyitó koncertjének fellépője 2011-től a Csík Zenekar, és a 73 tagú Teátrumi Társaság 23 színháza fellépett már színpadán. 2015-ben a Magyar Ingatlanszövetség különdíjában részesült, a kezdetek óta pedig 110 millió forintnyi fejlesztése valósult meg az EMMI támogatásával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában