Turisztika

2020.08.19. 16:52

Több kérdésre adtak frappáns választ Gyulán

Prominens látogatót fogadott a napokban a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontot és a várat is működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. kiállítóhelyekért felelős ügyvezető igazgatója és az Erkel Ferenc Múzeum szakmai ­vezetője. Kassai Hajnalt, az Emberi Erőforrások Minisztériuma múzeumi főosztályának főosztályvezetőjét Fekete-Dombi Ildikó és Liska András kalauzolta végig a helyi tárlatokon.

P. G.

Kassai Hajnal kiemelte, a kastély a látogatószám tekintetében országos összehasonlításban is az elsők között van, és az interaktivitást nézve is az első ötben szerepel.

– Az Országgyűlési Múzeumhoz vagy éppen az Esztergomban lévő VÍZeumhoz lehetne hasonlítani – tette hozzá. – A látogatóközpontnak nagyon jó híre van a muzeológusok körében. Korábban sok vita szólt arról, hogy lehet-e sok tárgy nélkül nagyon jó kiállítást rendezni. Ez a hely frappáns választ adott a kétkedőknek, hiszen bebizonyította, kevés tárggyal is létre lehet hozni vonzó tárlatot, illetve olyan időszaki kiállítást, mint az Erkel Ferenc Múzeum több mint másfél évszázadát bemutató anyag. A néhány perces beszélgetés alatt is több gyermek fordult meg ott, akik láthatóan jól érezték magukat, nem unatkoztak, hanem lekötötte őket a téma és annak nem mindennapi megjelenítése.

Liska András kalauzolta Kassai Hajnalt /Fotó: Incze László/

A szakember ezzel összefüggésben elmondta, a múzeumok törzsközönsége 60 év feletti, s mellettük ott van az a réteg is, amely családosan, gyermekeivel együtt érkezik. – A közgyűjtemények felelőssége óriási abban, hogy helytálljanak, hiszen ha már ebben az időszakban nem keltik fel a gyermekek érdeklődését, akkor a kamaszkorban, majd később ez még nehezebb – fogalmazott.

A főosztályvezető, látogatása során a gyulai múzeumokat, mint turisztikai célpontokat vette szemügyre. Emellett tanulmányozta a fenntartói konstrukciót, mert egyre több intézményvezető érdeklődik ez iránt a működtetői forma iránt. A járvánnyal terhelt időszak is szóba került, amelynek kapcsán a múzeumoknak rá kellett ébredniük, ha nem tudnak offline formában értéket közvetíteni, akkor azt online módon szükséges megtenniük. Az Almásy-kastély ezen a téren is elől jár, a különféle kisfilmek és egyéb tartalmak közösségi felületeken való közzétételével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!