galériával

2020.08.28. 11:29

Karanténos fotókból nyílt kiállítás Békéscsabán

Karantén fotó – ezzel a címmel nyílt kiállítás pénteken a magyar fotográfia napja alkalmából a Csabagyöngye Kulturális Központban. A szeptember 28-ig látható tárlaton a BSZC Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium iparművészeti tagozatos, fotószakos tanulói állítottak ki olyan felvételeikből, amelyek a koronavírus-helyzet miatt elrendelt kijárási korlátozás, digitális oktatás idején születtek.

Licska Balázs

A diákok fényképeken keresztül mutatták be, miként dolgozták fel a koronavírus okozta helyzetet.

A BSZC Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium fotószakos tanulói állítottak ki a Csabagyöngye Kulturális Központban. /Fotók: Jenei Péter/

Imre György témavezető tanár elmondta, a fényképek a fiatalok lelkiállapotát, érzelmi világát tükrözik, hogy miként tudták feldolgozni a kialakult helyzetet, ezt igyekeztek vizuális formában megjeleníteni. Többek között önarcképeket, riportképeket készítettek.

Mitykó György közművelődési szakember hozzáfűzte, a Csabagyöngye Kulturális Központ pár éve került kapcsolatba a Szegya iparművészeti tagozatával, a legelsőként egy divatbemutatóval egybekötött kiállítást hívtak életre. Azóta több tárlat kapott helyet az intézményben, de most újdonság, hogy fényképek kerültek a falakra.

Megnyitó beszédében emlékeztetett a 14. században dúló pestisjárványra, amely megtizedelte Európa népességét, amely miatt félbeszakadt a százéves háború is, és amely miatt a várható élettartam 18 évre csökkent. Elmondta, legelőször 1377-ben rendeltek el karantént.

– A karantén védelmet ad a testnek, ugyanakkor igencsak próbára teszi a lelket – fogalmazott. Mitykó György hozzátette, korlátozás idején nő a szorongás és a fertőzésből való félelem, ez foglalkoztatta a diákokat is. Kiemelte, az egyén és a világ problémái művészi feldolgozásban jelennek meg a fényképeken.

Novák Attila vizuálpedagógus elmondta, a fényképezőgép általában kapcsolatot teremt a külvilággal, most viszont a fiataloknak a kamerát maguk felé kellett irányítaniuk, a személyes, belső terük jelenik meg a képeken. Úgy véli, a tanulók felnőttek a feladathoz, a maguk felé fordulásban is megtalálták a lehetőséget, hogy kifejezhessék önmagukat, érzéseiket, gondolataikat.

– Egy drámai, egységes kiállítás született – tette hozzá. Novák Attila hangsúlyozta, egyáltalán nem probléma, hogy a képek nem színesek, hanem fekete-fehérek. Megjelenik a legtisztább fekete és fehér is, a tónus és a forma egyaránt, így a felvételek illeszkednek hangulatukban, visszafogottságukban a témához, a karanténhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában