Békéscsaba - Galériával

2019.11.21. 16:31

Kutyaterápiával tesznek az egészségért

Különleges kezdeményezéssel rukkolt elő a Táliber Közösségfejlesztő Alapítvány. Olyan 15-20 év közötti fiatalok jelentkezését várják, akik szeretnének velük együtt tanulni a kutyákról, az emberről, önmagukról, a konfliktuskezelés lehetőségeiről, az együttműködésről, a felelős állattartásról, a vonatkozó jogszabályokról, ellátogatni állatokkal foglalkozó szervezetekhez és megtudni, hogyan gyógyítanak az állatok, valamint szemléletformáló programokat szervezni.

Fotó: Bencsik Ádám

Az első alkalomnak november 20-án az éppen újjászülető Andrássy úti Társaskör adott otthont. Ám még mielőtt belépnénk a házba, járjuk körbe a kezdeményezést. Alapvetés, hogy a program a nyitóalkalommal hivatalosan is elkezdődött, a szervezők azonban továbbra is várják az érdeklődők jelentkezését. Az ötlet Zsótér Máriától és Laczó Ritától származik, előbbi több airedale terrier, utóbbi pedig egy whipett, azaz kistestű angol agár boldog gazdája. A téma tehát adott, ahogyan Zsótér Mária előzetesen elmondta, minden civil szervezetnél és minden egyes közösségi aktivitást kifejtő személynél van valami saját, mögöttes ok, ami miatt éppen azt a tevékenységet folytatja, amit.

Ez nála sincs másként, kutyabarátként jellemezhető, így nőtt fel, és felnőttként is számtalanszor átélte, hogy milyen jó hatással van rá a hűséges négylábú társ. Sétáltatás közben bárki megtapasztalhatja, hogy nagyon sokan elolvadnak egy-egy szőrös kedvenc látványától, sokkal könnyebben nyílnak meg irányukban az emberek. Mári jelenleg terápiás kutyakiképzőnek tanul, így zsigerből jött az is, hogy ezt az elköteleződés a Táliber Alapítvány tevékenységében is szükséges megjeleníteni.

A kezdeményezés létrejöttében a körülmények is nagy szerepet játszottak. Ha valaki fogékony a kutyákról szóló információkra, akkor tapasztalhatta, hogy az utóbbi időszakban igen sok bántalmazással, elhanyagolással, szaporítással kapcsolatos hírt lehetett hallani. Ezért is szeretnének segítséget nyújtani abban, hogy a jelenlegi vagy leendő gazdik megfelelően tudjanak kommunikálni, jobban megismerjék társukat és önmagukat, képesek legyenek különféle konfliktuskezelési eljárásokat alkalmazni.

Az ilyen jellegű szemléletformálást érdemes mindjárt fiatalokkal kezdeni, abban a korban, amikor még a rossz minták nem rögzültek, nem ivódtak be a mindennapokba. A foglalkozások alapvetően a 15-20 év közötti korosztályt célozzák, azonban rugalmasan kezelik a jelentkezőket. Amikor megérkezünk, éppen a 12 éves Rajtár Bianka mesélt motivációiról. Mint mondta, nagyon szereti a kutyákat és szeretne velük többet, mélyebben foglalkozni. Saját kutyusát szokta különféle trükkökre tanítgatni, azonban a hosszú távú céljai is az ember legjobb barátjához köthetők, állatorvos szeretne lenni.

– A kutya lelkileg támogatja az embert, nagyon sokat adhat, míg az ember otthont, ételt és természetesen szeretet biztosíthat számára – foglalta össze a lényeget. Vipi, Laczó Rita kutyusa a beszélgetés közben, előtt és után is folyamatosan a támogatásáról biztosítja a gazdáját. Türelmesen viselkedik, bár többször is az ölébe mászik, egy méltatlankodó szava sincs. Nem úgy a másik szervező négylábú barátja, aki többször is fájdalmas nyüszítéssel adja tudtára mindenkinek, hogy nincs ínyére a kényszerű száműzetés, szeretne visszajönni a szomszéd helyiségből.

Erre sajnos nincs lehetőség, arra viszont igen, hogy további információkat tudjunk meg a tíz fővel kalkuláló, vélhetően 2020 májusáig tartó ingyenes programról. Az elméleti képzésen túl azt tervezik, hogy Békéscsaba különböző pontjain tartanak kihelyezett alapfokú kutyaiskolát. A résztvevőkkel közösen az ELTE etológiai tanszékét, a békéscsabai kutyamenhelyet, a Remény-Lak Állatvédő Egyesület székhelyét és a Békéscsabai Ifjúsági és Sportkutyás Egyesület (BISE) kiképző telepét is meglátogatják majd. Az együttműködésben a BISE-n mellett a Mi-Értünk Prevenciós és Segítő Egyesület és az Erzsébet Ifjúsági Alap Békéscsabai Közösségi Tér vesz részt.

A programra mailben lehet jelentkezni, legfeljebb egyoldalas bemutatkozó levéllel. Névnek, életkornak és elérhetőségnek (mail, telefonszám) szükséges szerepelnie, valamint rövid bemutatkozást is szükséges tartalmaznia arról, hogy miért jelentkezel, mit vársz, mire szeretnéd majd használni ezt a tapasztalatot? És bármi, amit még ezen kívül fontosnak tartasz.

További részletek:

Táliber Közösségfejlesztő Alapítvány

tel: 20/377-1960

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában