Békés megye

2019.11.05. 19:50

Életre keltették népmeséinket

Négy népmeséből, valamint Szent Balázs történetéből forgattak mesefilmet a Békéscsabai Jókai Színház művészei és szakemberei a közelmúltban. Az alkotók nem titkolt szándéka volt, hogy a történetekben megyénk nevezetességei, rejtett értékei is kiemelt helyet kapjanak.

Papp Gábor

Az összetett munka során A medve és a macska, Az okos lány, a Jávorfából furulyácska, a Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack című népmesékből, valamint Szent Balázsról forgattak mesefilmet.

„Az okos lány”-t a dobozi kápolnában is forgatták

Az alkotók tudatosan arra törekedtek, hogy a megye számos különleges helyszínét megjelenítsék a felvételeken. „A medve és a macska” jeleneteit a békéscsabai Molnárházban rögzítették. „Az okos lány”-t a gyulai várban és Dobozon, a Wenckheim-kápolnában, a „Jávorfából furulyácska” történetét a Gyulai Pálinkamanufaktúra kertjében, valamint a Békéscsaba és Szabadkígyós közötti juhtelepen forgatták. A „Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack” meséjének a szabadkígyósi Wenckheim-kastély, az említett juhtelep és Vésztő-Mágor adott otthont. Szent Balázs történetét pedig Tótkomlós környékén, az egyetlen Árpád-kori templomnál, a Kopáncsi templomnál, illetve Pósteleken vették fel.

A helyszínek kiválasztása is különleges folyamat volt, az alkotásban részt vevő három Zoltán, Seregi Zoltán rendező, a Jókai színház igazgatója, Vámos Zoltán operatőr, valamint Egyed Zoltán díszlet- és jelmeztervező a megye több területét is végigjárta, hogy a legideálisabb körülményeket megtalálja. A kutatómunka elérte a célját, hiszen azok közül, akik látták a filmeket, sokan hinni sem akarták, hogy ilyen különleges helyek találhatók Békés megyében.

A „Jávorfából furulyácska”-ban is megjelennek a megyei tájak

A munka az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával, a Csoóri Sándor Alap részeként készült el. Az alapkoncepció az volt, hogy a gyerekekhez a rajzfilmek mellett olyan módon is jussanak el a magyar népmesék, illetve a szentek történetei, amiben hús-vér szereplők alakítják a szerepeket. Ennek megfelelően a Jókai színház művészei és a színészhallgatók formálták meg az örök érvényű karaktereket. A csapatot is a világosítótól a műszaki szakemberekig a teátrum munkatársai alkották.

Szent Balázs története is megelevenedik a filmvásznon /Beküldött fotók/

Mindegyik történetnek megvan a saját egyedisége. Szent Balázs története például azért különösen érdekes, mert az emberi szálakat jeleníti meg, prezentálja, hogy valaki miként tud segíteni egy gyermeken, s hogy abban hogyan segít a hit. Az említett Kopáncsi templom hangulatos hátteret biztosított a történetnek. Szent Balázs eredetileg egy barlangban élt, ehhez pedig most a pincerendszer adta a helyszínt Pósteleken. Szent Balázst egyébként Bartus Gyula színművész személyesítette meg, és az alaptörténethez hasonlóan a forgatáson is ott voltak a madarak.

Kiváló színészek a főszerepekben

A „Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack” egy részét a szabadkígyósi kastély közelében található szigeten vették fel. Érdekesség, hogy ugyanitt mintegy 30 éve a Magyar Televízió is forgatott, akkor három napba tartott a sínrendszer kiépítése a felvételek rögzítéséhez. S hogy mennyit változott a technika, idén drón segítségével rögzítették az egészet sokkal rövidebb idő alatt. A történetek – amelyekben a gyerekek és az érdeklődő felnőttek a színház kiváló művészeit láthatják – 7 és 15 perc közötti terjedelműek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában