Békéscsaba

2019.11.21. 12:00

Bemutatták Merő Béla könyvét

Merő Béla Fehér Rózsa-díjas rendező Egy színházalapítás viszontagságai című kötetének bemutatóját tartották szerdán, a Művész Kávéházban. A szerzőt a Kállai-díjas Kadelka László kérdezte székelyudvarhelyi történetéről.

V. E.

Merő Béla

Fotó: Kiss Zoltán

Merő Béla válaszaiból megtudhattuk, azért akart épp Székelyudvarhelyen színházat alapítani, mert anyai ágról erdélyi származású, marosvásárhelyi nagyszüleit gyakran látogatták gyermekkorában, ezen alkalmakon pedig életre szóló élményeket szerzett. Majd zalaegerszegi évei alatt, szintén erdélyi színész ismerősei szerveztek neki egy utat Marosvásárhelyre, ahonnan a művészeti egyetem dékánjával megállapodva 6 évig szervezett a színésztanoncoknak magyarországi utakat és egy alapítvány létrehozásában is közreműködött segítésükre. Ezzel együtt rendezőnek is felkérték az intézményben.

Innen látogatott el Székelyudvarhelyre, ahol eszébe jutott a színházalapítás ötlete, amit rövidesen sikerült is beindítania. Végül elmondta, bár számos támadás érte, mégis sikerült összeállítania az első színpadi művet, mindössze néhány hónap alatt, aminek még utódjai is lettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában