könyvbemutató

2019.03.29. 17:05

Bemutatták Dányi László kötetét Mezőkovácsházán

Igazán nevezetes helyen rendezett könyvbemutatót csütörtökön este a Mezőkovácsházi Városi Könyvtár, mégpedig a Kalocsa Róza Művelődési Központban.

Nyemcsok László

Az 1990. évi országgyűlési képviselő-választási kampány idején dr. Torgyán Józsefet, a Független Kisgazdapárt főügyészét éppen a helyi kultúrházban elmondott dörgedelmes beszéde miatt zárták ki az Országos Választási Bizottságból.

Úgy fogalmazott 1990. február 16-án, hogy a fasiszták elsőáldozós ministránsgyerekek voltak a vörös döghalál, a 20. század pestisének terjesztőihez, a kommunistákhoz képest.

Nagy Vivien, a Hunyadi János Középiskola végzős tanulója szavalt a könyvbemutatón. Balról jobbra: Fehér József, dr. Raskó Gyögy és dr. Dányi László /Fotó: Dóczi Magdolna/

Az Antall-kabinet földművelésügyi közigazgatási államtitkára, dr. Raskó György agrárközgazdász nem kisebb feladatra vállalkozott, mint arra, hogy – Fehér József író, újságíró értő moderálása mellett – bemutassa a mindmáig részben megoldatlan termőföldkérdést és a parlamenti ülésnapi és állandó bizottsági vitákat (1989–1991) az országban elsőként feldolgozó könyvet.

Dr. Dányi László történész, újságíró, a helyi Hunyadi János Középiskola erkölcstan- és médiatanárának Az Áchim L. András utcai fiúk című kötetét ismerhette meg Mezőkovácsháza lakossága.

Legközelebb a budapesti Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum történészgárdája szembesülhet a 30 évvel ezelőtti agrárpolitikai történésekkel.

Aki a kezébe veszi a csaknem 500 oldalas könyvet, könnyen megértheti azt, hogyan silányult el a termőföld restitúciójának (alkotmányos jogaiba való visszahelyezésének), reprivatizációjának (természetben történő visszaadásának) kisgazda programja a rengeteg visszaélésre lehetőséget adott kárpótlási törvénnyé (1991. június 26.), vagyis a kommunista rendszerben a termőföldjétől megfosztott magyar parasztság részleges kártalanításává.

Orbán Viktor, a Fidesz frakcióvezetője már 1990. október 20-án is rámutatott arra, hogy az MDF megroppantotta a kisgazdák gerincét azzal, hogy rávette őket annak az előprivatizációs törvénynek (boltok és vendéglők faramuci visszaadásának) a megszavazására, amely egyetlen reprivatizációs elemet sem tartalmazott. Vagyis ravasz módon megásták a Független Kisgazdapárt politikai sírját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában