Filharmónia

2019.01.23. 11:29

Francia oboaművész játszik Békéscsabán

Véletlenül lett oboaművész az a Philippe Tondre, aki a Budapesti Fesztiválzenekar Kamaraegyüttesével lép fel január 28-án, hétfőn este a Csabagyöngye Kulturális Központban a Filharmónia Összhang Bérlet hangversenyén.

A fiatal, francia muzsikus gyerekként először furulyázni szeretett volna, de nem tudott normális hangot kicsalni a hangszerből. Ezért váltani akart és mivel csak az oboatanárnál volt szabad hely a zeneiskolában, ott próbálkozott.

Philippe Tondre /Forrás: bfz.hu/

Itt azonnal sikerrel járt: amint belefújt, gyönyörű hang jött ki a hangszerből. A zenélést azóta szinte tökélyre fejlesztette Tondre, aki Békéscsabán Mozartot játszik szólóban, méghozzá a mester egyetlen oboaversenyét. Ez nagy kihívás számára, hiszen Mozart akkora géniusz volt, hogy már-már zseninek kell lenni ahhoz, hogy igazán jól adják elő azt, amit a mester komponált.

Philippe Tondre nagyra tartja Szakszon Balázst, akivel hétfőn fellép. A harsonás szintén egy ritkaságot mutat be, Johann Georg Albrechtsberger altharsonára írt verseny-művét adja elő. Szakszon Balázs másfél évtizede a Budapesti Fesztiválzenekar harsona szólamának vezetője.

A koncert további különlegessége, hogy a zenekar karmester nélkül játszik, koncertmester Pilz János lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában