Gyula

2018.11.09. 13:45

Kohán György alkotásaiból nyílt különleges kiállítás

Megnyílt a Koromkárpit – Kohán György kapcsolata az olasz és mexikói monumentalistákkal című állandó kiállítás a közelmúltban az alkotóművészről elnevezett gyulai képtárban.

Papp Gábor

A tárlaton elsősorban olyan munkák kerülnek a nagyközönség elé, amelyeket eddig a beavatottakon kívül senki nem láthatott, a monumentalitás pedig – bár a kifejezés inkább a képalkotásra vonatkozik – a kiállított festmények némelyikének nagyságában is megjelenik. Akad köztük 6,5 négyzetmétert meghaladó méretű is.

A Kossuth-díjas Kohán György 1966-os halála óta munkáiból műtörténészek, képzőművészek és kiállításszervezők nagyszámú tárlatot rendeztek múzeumokban és különféle kiállítóhelyeken – írja a Gyulakult.hu – A Kohán-kiállítások történetében azonban ez az a tárlat, amelyhez nyugodt szívvel társítani lehet az igazán egyedi jelzőt. A korábbiakban elsősorban általános esztétikai szempontok figyelembevételével készültek a válogatások, míg az utóbbi években az életművet alapjaiban meghatározó monumentalitás került előtérbe. A szűkített tematika bizonyos szempontból pontosabb, illetve fókuszáltabb képet mutat.

A Kohán Képtár új, állandó tárlatának kurátora a Gyulán született és élő, de főállásban a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum művészettörténészeként tevékenykedő Gyarmati Gabriella. A szakember célja, hogy méltó helyen, az eddigiektől gyökeresen eltérő módon szerepelhessen a felbecsülhetetlen értéket képviselő Kohán-hagyaték.

A kiállítás számos érdekességet tartogat a látogatók számára. Fotó: Kiss Zoltán

– Továbbra is a monumentalitás körül forgolódunk, de az új tárlat célja, hogy munkásságát, alkotói zsenijét párhuzamba állítsuk olyan művészekkel, akiket valószínűleg ismerhetett – fogalmazott az új állandó kiállítás rendezői törekvéseiről a kurátor. Gyarmati Gabriella kiemelte, itt nem tényleges, valódi, hanem szellemi, stiláris kapcsolatról van szó.

Kohán pályája olyan mexikói muralisták vonalával érintkezik, mint David Alfaro Siqueiros, José Clemente Orozco és Diego Rivera, de egy olasz származású művész, Mario Sironi is bekerült a látóterébe.

A hasonló törekvések, a közel azonos gondolkodásmód egyértelműen látható, ami igazán különlegessé teszi ezt a válogatást. Még a legodaadóbb Kohán-rajongók is túlnyomó többségében újdonságokra bukkanhatnak a közelmúltban megnyílt tárlaton.

S bár a kiállítás alcímében szereplő monumentalitás elsősorban a képalkotásra vonatkozik, a válogatásban megjelennek Kohán valóban nagy méretű festményei is: a több mint 6,5 négyzetméteres Kariatida vagy az Anya című kép a maga 5 négyzetméteres méretével. A szakembereket lenyűgözi, milyen biztonsággal és tökéletességgel dolgozott az alkotó ezekben a méretekben is.

Az új válogatásra egyébként a kiállítótér is megújult. A Kohán Képtár történetében eddig példa nélküli módon a falak új színeket kaptak – az installáció a művészi élmény befogadásában segíti a látogatókat.

A kiállítás készítői a kicsit is kíváncsi, a nóvumokért lelkesedni képes és természetesen a művészetet, a valóban eredeti és izgalmas kulturális élményeket kedvelőknek, a nem sablonos, nem szürke és megszokott formákkal operáló művészeti események iránt nyitott múzeumlátogatóknak ajánlják az összeállítást, amin 55 alkotás, köztük 33, eddig soha nem látott és nem publikált grafika is megtekinthető.

Új értelmezéseket mutat a tárlat

A megnyitón köszöntőt mondott dr. Görgényi Ernő polgármester, aki arra is rávilágított, hogy Kohán György alkotásai, a művész hagyatéka elidegeníthetetlen része Gyula városának. Az alkotó műveire az ember rácsodálkozik, de megérteni már nehezebb a munkákat. Gaál József képzőművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem docense úgy vélekedett, a kiállítás ráébreszti arra is a szemlélőit, hogy Kohán György alkotásait másként is lehet értelmezni. A monumentális művek segítségével teljesen más oldalról lehet felfedezni Kohán munkásságát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában