vélemények

2018.05.09. 20:22

Kulturális államtitkár lehet Fekete Péter

Sajtóhírek szerint Fekete Péter, a Jókai színház egykori és a Fővárosi Nagycirkusz jelenlegi igazgatója válthatja Hoppál Pétert a kulturális államtitkárság élén. Hogyan ítélik meg a szakmában, és milyen ember Fekete Péter? Ennek járt utána a Magyar Idők.

magyaridok.hu

MTI Fotó: Kallos Bea

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója szerint Fekete Péter kitartó odaadással valósítja meg az elképzeléseit, ötleteit, és ez a hozzáállás az egész munkájára jellemző. A Szarvasi Vízi Színház elindítása és máig működő koncepciója is az ő nevéhez fűződik, de a színházi háttérszakmák elismertetéséért alapított Magyar Teátrum Díj körül is ő bábáskodott.

Fekete Pétert 2015-ben Seregi Zoltán, a békéscsabai Jókai Színház egykori igazgatóhelyettese váltotta a teátrum élén, akivel harmonikusan dolgoztak együtt, szakmai kapcsolatuk az évek alatt barátsággá fejlődött, ami Seregi szerint igen ritka a szakmában. A jelenlegi igazgató szerint Fekete nagyon jól tudott bánni az emberekkel, és hihetetlenül empatikus volt, aki soha nem élezte a feszültségeket: ,,Kiabálni nyolc év alatt talán kétszer hallottam, és utána elnézést kért érte” – olvasható a Magyar Idők honlapján.

MTI Fotó: Kallos Bea

Elek Tibor kritikust, irodalomtörténészt a Gyulai Várszínház igazgatójává választása kapcsán egyes médiumok Fekete Péter emberének nevezték, ám szerinte mindezt csak azok a tájékozatlan újságírók állították, aki nem tudták, hogy Fekete Péternek más jelöltje, illetve jelöltjei voltak:

,,Valószínű, hogy kisilabizálták az életrajzomból, hogy Fekete mellett dolgoztam éveken keresztül. Éppen akkor szervezték át a megyei intézményeket, amikor az igazgatósága kezdődött, és az általa főszerkesztőként jegyzett Bárka folyóirat szerkesztősége is átkerült a Jókai Színházhoz.”

Ám Fekete Péter a szakmai munkájukba soha nem szólt bele, sőt Elek Tibor szerint támogatta a drámaíróversenyek megvalósítását és felismerte a kortárs magyar szerzők támogatásának szükségességét is; az egyik első évadának egészét a kortárs magyar drámák alapján szervezte meg.

Zalán Tibor József Attila-díjas költő, dramaturg Feketét kiváló menedzserigazgatónak tartotta. Azt becsülte benne, hogy ,,színházi rendezőként igyekezett mindig olyan vállalásokba belemenni, amelyek sokféle műfaj egyesítését követelték meg. Emlékezetes marad számomra a Don Quijote-előadás az ezer bőröndből képezett színpadképével.” Zalán szerint Fekete nyitott volt a társulat felé, amit az állandóan nyitott igazgatói szoba ajtaja szimbolizált a legjobban.

A cikk folytatását ide kattintva olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában