interjú

2018.03.28. 07:00

Csodálatos álom vált valóra, amikor megkapta Róbert Gida szerepét

Cazac Itai Lior játszotta megosztva Róbert Gida szerepét a Békéscsabai Jókai Színház egyik idei darabjában, a Micimackóban. A tizenhárom esztendős fiút több jelentkező közül választották ki a szerepre. Őt kérdeztük az élményeiről, és a szín­játszással kapcsolatos tapasztalatai­ról.

Busi Ottó

Cazac Itai Lior Izraelben, Haifa városában született. Keresztneve magyarul azt jelenti, hogy „Szemem fénye”. Szüleivel előbb Erdélybe, majd Magyarországra, Battonyára költöztek, ahol jelenleg is élnek. A fiú a Lucian Magdu Román Általános Iskola hatodik osztályos tanulója, és februárban töltötte be a tizenharmadik születésnapját.

– Miként jött az ötlet, hogy jelentkezel a darabra, volt ennek előzménye?

– Három éve játszom a battonyai Művelődési Központ és Könyvtár „Gézengúzok” színjátszó csapatában, dr. Rimayné Roczkó Zsuzsanna irányítása alatt. Együtt sok szép előadásban vettünk részt az elmúlt években, a Battonya-Pécska felnőtt színjátszóival karöltve. Zsuzsa néni hívta fel a figyelmemet erre a lehetőségre.

Nagyszerűen éreztem magam, barátokra leltem – mesélte Cazac Itai Lior. Fotó: A-Team/Nyári Attila

– A színjátszás mellett mi az, ami még közel áll hozzád?

– Nagyon szeretem az irodalmat és a történelmet. Rengeteg mesét, verset tanulunk meg, kalandos regényeket olvasunk, sőt, gyakran eljátsszuk. Ez a legjobb. A régebbi korok is nagyon izgatnak, és a háborúk. A Pál utcai fiúk a legkedvesebb könyvem, hiszen mindenről szól, ami számomra nagyon fontos: barátságról, szeretetről, önfeláldozásról, csapatról, igazi kalandokkal átszőve. A színjátszás mellett a zongorázás a legkedvesebb hobbim, több éve tanulok zongorázni. Nagyon közel áll még hozzám a rajzolás és az informatika is.

– Milyen érzés volt megkapni a szerepet?

– Róbert Gida szerepét megkapni csodálatos álmom volt. Színpadon játszhatok, igazi színészekkel. Amikor a többiek megtudták, hogy jelentkeztem a szerepre, nagyon megörültek, és mindenben támogattak. Megígérték, ha sikerül, eljön az egész suli és megnéznek. Így is történt.

– Hogyan készültél fel a szerepre?

– A szerepre való felkészülés nem volt nehéz, hiszen alig vártam a tanulást, és rengeteg segítséget kaptam mindenkitől. A társulattal is nagyszerűen tudtunk együttműködni, csak figyelnem kellett, és megtanulhattam tőlük sok mindent. A rendező elképzeléseit, utasításait sem volt nehéz teljesíteni, hiszen nagyon tisztelem és szeretem őt. Minden segítséget megkaptam tőle is. Nekem mindez igazi boldogság volt.

– Miként élted meg a próbákat, az első előadást?

– Élveztem a próbákat is, könnyű volt számomra színpadon lenni, mert azt éreztem, hogy benne voltam a történetben, és játszottam a „játékaimmal”. Természetesen izgultam, amikor elsőként léptem a közönség elé, el is mondtam egy imát, hogy segítsen.

– Most, hogy vége az előadásnak, mit érzel?

– Az előadás végén egy kis szomorúságot éreztem, legszívesebben újrakezdtem volna. Nagyszerűen érzem magam, rengeteg barátra leltem, befogadtak, és őszinte szeretettel vettek körül. Nem tudom eléggé megköszönni. Gulyás Attila, aki Micimackót játszotta, nekem adta a gyerekkori első maciját, amit az édesanyjától kapott. Mindig velem van. Itthon továbbra is aktívan játszom a „Gézengúzokkal”, és pótolom az iskolai elmaradásaimat. Sokat gondolok a darab üzenetére: a legfontosabb az igaz barátság, a szeretet és mások megértése.

A mesejáték humoros története

Micimackó története 1921 augusztusában kezdődött, amikor A. A. Milne fiának, Christophernek a születésnapjára egy játékmackót ajándékozott, mely után karácsonyi ajándékként következett Füles, majd Malacka. Milne egy estimese-sorozatot kezdett írni, ahol a történetek fiának és plüssállatainak kalandjairól szóltak. A történet szerint régen, valamikor az ősidőkben, de legalábbis múlt péntek előtt, Mici­mackó erdőben élt, saját kunyhójában. A Százholdas pagony lakói még: a fontoskodó Nyuszi, a tudálékos Bagoly, a félénk Malacka, a sértődős kengurumama, Kanga a kicsinyével, Zsebibabával, no meg a vidám Tigris, és persze mindnyájuk szeretett gazdája – Micimackó legjobb barátja – Róbert Gida. Ebben az erdőben mindig történik valami mulatságos vagy izgalmas esemény. Micimackó sokszor bajba is keveredik, lévén csekélyértelmű medvebocs, de Róbert Gida, aki már nagy és okos – hatéves –, mindig mindent rendbe hoz. A darab humora a helyzetekből, a sajátos gyermeki logikából és a szereplők beszédéből fakad.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában