Télűzés

2018.02.25. 16:17

Mohácsi busókkal űzték a telet Mezőkovácsházán

Maskarás álarcokkal, mohácsi busókkal, népzenével és néptánccal űzték a telet vasárnap délelőtt Mezőkovácsházán.

Cs.I.

A napfényes ám hideg téli napon a Mezőkovácsházi Városi Könyvtárba várták kora reggel azokat az érdeklődőket, akik játszóházi foglalkozás keretében és népi kézműves szakemberek közreműködésével színes farsangi álarcokat, különféle hangadókat készítettek a télűző felvonulásra.

A vidám menet a kiszebábot vivő fiatalokat követve tíz óra tájban indult a könyvtár épülete elől. Útközben hangos kerepeléssel, kolompolással, lányok ölelgetésével, csipkelődéssel és zeneszóval kergették a telet. A felvonulók a főutcán vonultak a város főterére, ahol a városháza előtt a békési Belencéres Néptáncegyüttes hívta táncba a jelenlevőket. A talpalávalót a helyi Királyhágó zenekar húzta.

Ezt követően a mókázó, jó kedélyű csapat a Kalocsa Róza Művelődési Központhoz vonult, ahol a busók tréfás termékenységi jelenettel kacagtatták meg a jelenlevőket. A hangos bevonulást követően a művelődési házban a busók tánca után a Belencéres Néptáncegyüttes táncháza mozgatta meg a kicsiket és nagyokat.

Közben farsangi jelmezes felvonulás is zajlott, mely a legfiatalabb korosztályt hozta lázba. A zsűri tetszését az ovis kategóriában Baráth Balázs repülő jelmeze nyerte el. Szegedi András madárijesztős és Bihari Beatrix banya jelmeze holtversenyben 2., míg Pintér Bence mesterszakács jelmeze 3. lett. Iskolás kategóriában Pintér András dominója lett a nyerő.

A szervezők kolomprázó versenyt is hirdettek, melynek eredményeként a Mezőkovácsháza főkolomposa címet 14 év feletti kategóriában Czibula Ferenc, 14 év alattiban Kanalas Dzsenifer nyerte el. Az eredményhirdetés után a művelődés ház mögötti téren a kiszebáb elégetésével zárult a télűző nap.

 Beküldött képek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában