világnap

2018.03.22. 16:24

A víz világnapját ünnepelték Békésben

Több programot rendeztek a víz világnapjához kapcsolódóan csütörtökön Békés megyében.

B. O.-P. G.

A gyulai székhelyű Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság előzetesen „Varázsoljunk boldog világot!” címmel rajz-festmény-montázs pályázatot hirdetett a gyulai óvodákba járó gyermekek részére. A KÖVIZIG Ifjúsági Klubja Csodálatos Vízi Világ címszóval várta az alkotásokat általános iskolák alsó tagozatos tanulóitól, míg a KÖVIZIG Körösök Menti Vízi Világ címmel irodalmi pályázatot is hirdetett. Erre általános iskolák felső tagozatos és középiskolás diákok jelentkezhettek. A kiírások eredményhirdetését csütörtökön délelőtt a KÖVIZIG székházában tartották.

A világnapi programot egyébként eredetileg szabadtéren tartották volna, ám a kedvezőtlen időjárás miatt az események egy része elmaradt, a fellépő csoportok, óvodások és iskolások pedig az eredményhirdetés előtt léptek fel nagy sikerrel, a teljesen megtelt nagyteremben.

Más jellegű programot szerveztek a Békés Megyei Kormányhivatalban. A Víz világnapja alkalmából a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára járt Békéscsabán. Kis Miklós Zsolt

hangsúlyozta, a rendelkezésre álló vízmennyiséggel hazánknak is megfelelően kell gazdálkodnia.

– Olyan kormányzati feladatok előtt állunk, amelyek meghatározzák a következő évtizedek magyar mezőgazdálkodását. A vidékfejlesztési programból mintegy 50 milliárd forintos pályázatot írtunk ki az öntözés fejlesztésére – mondta el az államtitkár. Kis Miklós Zsolt annak az öntözésfejlesztési stratégiának a fontosságát is hangsúlyozta, amelyet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK) együttműködve készít a kormányzat. Ennek során a kamara segítségével mérték fel azokat a területeket, amelyeket viszonylag rövid időn belül öntözhetővé lehet tenni.

Hétezer igényt regisztráltak Békésben

Dr. Kulcsár László a NAK megyei elnöke elmondta, közel hétezer gazdálkodói öntözési igényt regisztrált a megyei falugazdász hálózat, ami országosan is jelentősnek számít. Az elnök ennek kapcsán azt is hozzátette, jelenleg az ország öntözött termőterületeinek jelentős része három régióra koncentrálódik, az egyik ilyen pedig Békés. – Mindkét adat azt bizonyítja, hogy a gazdatársadalom számít arra, hogy a hozamnövelésnek eme hatékonyabb és racionálisabb módja gazdagítja megyénket is – jegyezte meg dr. Kulcsár László.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában