Dél-Békés

2018.08.19. 11:22

Vidéki magyarként Elizabeth visszahozza a komolyzenét

Silló Erzsébetként került el Kunágotáról, majd Elizabeth Sillo néven tért vissza az elszármazottak találkozójára­, és nagy sikerrel énekelt. Idén ismét hazatér Angliából, immáron nem egyedüli előadóként.

Csete Ilona

Az életigenlő, az élet számtalan területén önmagát kipróbáló énekművésszel, projekt menedzserrel, családanyával, feleséggel a világháló hozott össze bennünket egy villáminterjúra. Így tudtuk meg, hogy nem áll tőle távol a műsorvezetés sem, hiszen Kunágotán hajdan beletanult a lakodalmak ,,levezénylésébe” is. Szülőfalujában még magyarul vőfélykedett, később Szegeden, Budapesten már angolul is.

Az orosházi Táncsics gimnáziumban már tudta, a matematika, az angol és az éneklés meghatározó szerepet kell, hogy betöltsön az életében. Matematika-ének szakon diplomázott Szegeden, s közben a legjobb tanároknál tanult énekelni. Felvételt nyert Berdál Valériához, aki olyan hírességeket tanított, mint Miklósa Erika és dr. Temesi Mária, a Simándy-énekverseny igazgatója. Angliába ment nyelvet, idegenvezetést tanulni, angolnyelvtanári és közgazdászdiplomát szerzett.

Silló Erzsébet az észak-cardiffi Rotary elnöki beavatásának fellépő művésze volt /Beküldött fotó/

Nagy-Britanniában, Cardiff városában értük el Silló Erzsébetet, aki a walesi fővárosban és Manchesterben éppen olyan lelkesedéssel szervez komolyzenei koncerteket, mint Magyarországon. Cardiffban a Magyar Gyermekfoglalkozások igazgatója és zenetanára. Szólistaként önálló koncertjei vannak, és szívesen énekel professzionális operaés oratórium kórusokban is. Legutóbb júliusban a londoni Royal Albert Hallban lépett fel.

Nagy fába vágta a fejszéjét. A Simándy-énekverseny nemzetközi menedzsereként elhatározta, visszahozza a komolyzenét falujába és a szomszédos Lőkösházára. Erre legjobb alkalom az idei elszármazottak találkozója. Az ötletről, a készülődésről is mesélt a kiváló szervezőképességeit itthon és rengeteg nemzetközi produkcióban megcsillantó menedzser, énekművész, aki szegedi évei után tanult Bécsben, Brüsszelben, dolgozott Londonban és Manchesterben, az operában. Jelenleg a BBC National Chorus of Wales énekművésze.

– Ha majd felnövök, kiderül, valójában hol is a helyem – nevette el magát, miután elsorolta, hogy szegedi évei alatt nemzetközi idegenvezetőként, projektmenedzserként és a szegedi színház énekeseként mennyi lehetőség megadatott neki. Ezt követően külföldre hívták orvos férjét, így kerültek Angliába. Valójában maga sem érti, mi csábítja, mi vonzza őt az ismeretlenbe. Az biztos, tapasztalásait, kapcsolatait, tanulmányainak végeredményét idén szeretné megosztani a helyiekkel.

– Vidékiként, magyarként feladatom van. Itthon, Kodály Magyarországában.

Silló Erzsébet most Kunágotán próbál az elszármazottak találkozójából kulturális eseményt formálni.

– Tavaly azzal szembesültem fellépésem idején, hogy sok zeneértő ember hazalátogatott, s biztattak, jó fogadtatása lenne a folytatásnak. Ezért lesz koncert a kunágotai templomban augusztus 25-én, ahová Dorothy Singh zongorakísérő, a Walesi Kodály Hegedűiskola igazgatónője és Ferenczy Orsolya, a Szegedi Nemzeti Színház énekesnője is elfogadta meghívásomat. Előző nap este Lőkösházán, a Bréda-kastélyban csendülnek fel komolyzenei darabok és könnyedebb dallamok a XXI. század emberének ízlésére formálva az említett előadókkal és Mica Jankovics harmonikaművésszel kiegészülve. Országos hírű programként sok látogatót vonzhatunk Békés megyébe operett-opera gálánkkal. Az se baj, ha valaki nem ennek a műfajnak a rajongója; mi teszünk arról, hogy megszeresse: népszerű áriákkal, duettekkel, izgalmas magyarázatokkal, musicalrészletekkel, közös énekléssel készülünk.

Összefogást erősítő közös éneklés

– Szeretném, ha többről szólna az idei találkozó: ha már sokan beírták naptárukba az augusztus 25-ei dátumot, akkor közösen képesek leszünk visszahozni a komolyzenét, a közös éneklést a faluba, és ezzel tovább erősíthetjük az összefogást – tette hozzá meggyőződéssel Silló Erzsébet, akinek töretlen a lelkesedése. Nem könnyű feladatra vállalkozott, hiszen támogatókat gyűjt, aktívan kézben tartja külföldről a szervezést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában