Vésztő/Budapest

2018.08.13. 16:49

Vésztőn volt Arnold Schwarzenegger serlege, de visszakerült hozzá

Leírhatatlan – mondta a vésztői Berke Loránd, hogy milyen érzés volt személyesen találkoznia gyermekkori példaképével, Arnold Schwarzeneggerrel, és – miután kalandos úton hozzájutott – visszaadnia neki azt a serleget, amit a most Budapesten forgató sztár majd’ ötven éve nyert.

Licska Balázs

Arnold Schwarzenegger, Berke Loránd, és az elveszettnek hit ereklye. (Beküldött fotó)

Bármilyen hihetetlennek is hangzik, úgy tűnik, tényleg a vésztői Berke Lorándnál van Arnold Schwarzenegger azon serlege, amit az 1969-es Mr. Universe versenyen nyert Londonban – írtuk korábban. A sikert sikerre halmozó, testépítőket és erőemelőket tömörítő sportklub, a Marvel Team alapító tagja akkor elmesélte, hogy milyen kalandos úton jutott hozzá a nem mindennapi ereklyéhez, amit tehát több mint nyolc hónapon keresztül féltve, vigyázva őrzött.

Berke Loránd elmondta, hogy feltöltött egy fényképet a Facebook közösségi portálra a kupáról, amire Szedlacskó Ádám felfigyelt. Az ő fővárosi edzőtermébe járnak a Budapestre érkező sztárok, és akinek ismerőse Arnold Schwarzenegger is. Ő mutatta meg a felvételt a sztárnak az ereklyéről – amiről kiderült, hogy hiányzik a Mr. Universe és a Mr. Olympia címeket nyert egykori sportoló gyűjteményéből.

Tavaly év vége óta folyamatosan szervezték, mikor és hol tudna találkozni Berke Loránd és a Terminátor, hogy a serleg visszakerülhessen eredeti tulajdonosához. Eleinte úgy volt, hogy Ausztriában, Grazban lehetne idén év elején megejteni az összejövetelt, ám mivel a sztárt megműtötték, az időpont tolódott – egészen mostanáig, ugyanis Arnold Schwarzenegger a Terminátor legújabb részének forgatására Budapestre érkezett.

Berke Loránd vasárnap utazott el feleségével és kislányával nyaralni, és éppen akkor kapott egy telefonhívást Szedlacskó Ádámtól, hogy a találkozó hétfőn lesz Budapesten, az edzőtermében – ezért a nyaralást félbe is kellett szakítani. Ezt azonban aligha bánta a vésztői sportember – aki testépítőként és fekvenyomóként többszörös magyar bajnok –, hiszen személyesen találkozhatott gyermekkori példaképével, és adhatta vissza neki a nagyjából fél évszázados ereklyét.

Berke Loránd (jobbra) hétfőn egy budapesti edzőteremben személyesen adta vissza Arnold Schwarzeneggernek a serleget. Fotó: Beküldött

– Leírhatatlan – mondta, hogy milyen érzések töltötték el, amikor találkozott a sztárral. Mint mondta, aki ebben a sportágban benne van, annak a Terminátor az etalon. Berke Loránd részletezte, hogy a serleget letakarta egy fekete lepellel, amit aztán lerántott róla, mielőtt átadta az ereklyét. Látszott Arnold Schwarzeneggeren is, hogy meghatódott, és kimondottan örült annak, hogy egy igazi sportember vigyázott a gyűjteményéből a '90-es évek eleje óta hiányzó darabra.

A találkozó nagyjából tizenöt perces volt, azonban ennyi idő is elég volt, hogy a sztár kiosszon néhány aláírást – szignózta például a vésztői zászlót is, amit Berke Loránd magával vitt egy vésztői ajándékcsomag mellett –, hogy elkészítsenek pár közös fényképet, és hogy váltsanak néhány szót. A Terminátor tisztában volt azzal, hogy mi az a Marvel Team, és hogy Berke Loránd sem hétköznapi versenyző, érdeklődött például nála, hogy mennyit nyom fekve.

– Életem egyik legboldogabb pillanata volt – írta a Facebook oldalán a találkozó után Berke Loránd. A posztban köszönetet mondott Szedlacskó Ádámnak, hogy megszervezte a találkozót, valamint nővérének, Mónikának, akitől kapta a kupát. Hangsúlyozta, hogy a rég elveszettnek hitt serleg története végül happy enddel végződött.

És akkor érdemes feleleveníteni a sztorit, hogy miként is jutott Berke Loránd Arnold Schwarzenegger serlegéhez. Két munkás kőfaragóként 1993-ban, Graz közelében Schwarzenegger édesanyjánál dolgozott. Amikor végeztek a megbízással, akkor az édesanyja mondta az egyiknek, akivel jó viszonyt ápolt, hogy választhat egy értéket a lakásból, és azt elviheti.

Ez a kupa volt az, ami egy üzlet folytán a másik – magyar származású – munkáshoz került, aki gondosan őrizte, teljesen titokban. Berke Loránd nővére, Mónika később megismerkedett ezzel a munkással. Beszélgettek, s amikor fény derült a titokra, végül megvásárolta a férfitól a serleget. Hogy mennyiért, azt még Lorándnak sem árulta el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában