Parkolóövezet

2019.07.14. 11:29

Újabb területeken kell majd fizetniük az autósoknak Békéscsabán

Hamarosan bővítik Békéscsabán a parkolóövezeteket, tehát a jövőben fizetni kell a strand környékén; a piacnál, a Jókai utcai tömbházaknál; valamint a Damjanich utcában. A vagyonkezelő zrt.-nél azt mondták, pár héten belül életbe lép a rendszer. A városi közgyűlés elsősorban az érintett területen élők kérését vette figyelembe, amikor a bővítésről döntött.

Licska Balázs

Bíró Csaba egyéni képviselő,20190708, Békéscsaba, interjú

A jövőben fizetni kell a parkolásért az Árpád soron, a Bajza utca és az Aulich utca, valamint az Aulich utca és Degré utca közötti részén; az Aulich utca dr. Becsey Oszkár utca és Árpád sor közötti szakaszán; a piacnál, vagyis a Jókai utca, Andrássy út, Szabó Dezső utca és Illésházi utca által határolt területen; valamint a Bartók Béla útról nyíló Damjanich utcában a Wesselényi utcáig – döntött erről pár hónappal ezelőtt a békéscsabai közgyűlés.

Noha a rendszer elvileg június elején lépett volna életbe, az érintett területeken jelenleg is ingyenesen parkolhatnak a kocsik. Bár kitették azokat a táblákat, amelyek szerint a területek fizetősek, azokat keresztbe is húzták egy szalaggal, jelezve, hogy egyelőre mégsem kell pénzt dobálni az automatákba. Ugyanis nincsenek automaták, csupán azok helyét alakították ki eddig.

Bíró Csaba kiemelte, főleg a lakók kérésére bővítik a fizetőövezetet /Fotó: Bencsik Ádám/

Kozma János, a vagyonkezelő zrt. vezérigazgatója elmondta, a finanszírozási folyamat csúszása miatt nem kerültek ki még az automaták, de elkezdődött a berendezések beszerzése. Bár magas azok aránya, akik sms-t küldve fizetnek parkolási díjat, nem lett volna ildomos úgy életbe léptetni a rendszert, hogy nem helyezik ki az automatákat.

Tehát akkortól kell majd fizetni az újabb területeken a parkolásért, amikor kint lesznek a berendezések.

Kozma János hozzátette, a jelenlegi tervek szerint pár héten belül kikerülnek az automaták a piac környékére, a strand környékére, valamint a Damjanich utcába. Hogy ne érhessen senkit sem váratlanul a rendszer életbe lépése, az elején csak figyelmeztetik majd azokat az autósokat, akik nem váltottak sem parkolójegyet, sem bérletet, tehát az elején nem büntetnek.

Bíró Csaba önkormányzati képviselő hangsúlyozta, a városi közgyűlés tagjait rendszeresen keresték a lakók és a lakóközösségek a parkolási problémák miatt, ezért főleg az ő kérésüket vették figyelembe akkor, amikor a parkolóövezetek bővítéséről határoztak.

Többen azért parkolnak le reggelente például a piacnál, a Jókai utcai tömbházaknál vagy a városközpontban lévő Damjanich utcában, mert most ingyen megtehetik – nem úgy, mint az Andrássy úton –, közben elmennek a belvárosba dolgozni, így a kocsikkal délutánig, estig elfoglalják a helyeket a lakók vagy az üzletek potenciális vásárlói elől.

Bíró Csaba szerint a Jókai utcai tömbházaknál piaci napokon áldatlan állapotok uralkodnak.

Hozzátette: részben az is szerepet játszott a grémium döntésében, hogy a parkolóövezetek bővítésével a város több pénzhez juthat. Az önkormányzat számára fontos a saját bevételek növelése, mivel a pluszként jelentkező forrásból tudnak fejleszteni, beruházásokat megvalósítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában