közfoglalkoztatás

2018.06.24. 06:50

Tovább csökkent a közmunkások száma a megyében

Folyamatosan csökken a közmunkákban dolgozók száma­ Békés megyében is. Akad olyan település, ahol feleannyi a közfoglalkoztatott, mint egy évvel korábban.

Papp Gábor

Dány, 2017. január 11. Közmunkás aprítja a Belügyminisztérium által meghirdetett tüzelõanyag-pályázat keretében elnyert támogatásból vásárolt tûzifát Dányban 2017. január 11-én. A minisztérium saját keretébõl biztosít tüzelõanyag-támogatást az ötezer lakos alatti településeken élõ rászorulóknak, a pályázat 180 ezer embernek jelent segítséget. MTI Fotó: Kovács Tamás

– Tavaly még két közmunkáscsoportot indítottunk a májustól nyár végéig tartó időszakban. Az egyik csapat a csatorna karbantartását, a másik az utak, járdák felújítását végezte – nyilatkozta lapunknak Fekete Ferenc, ­Murony polgármestere. – Az emberek egy része azóta szezonális munkát vállalt, mások pedig állandó állást találtak közeli, elsősorban békéscsabai cégeknél. Utóbbi munkák egy része három műszakos foglalkoztatás, éppen ezért elsősorban az édesanyák ezekkel a lehetőségekkel nem tudnak élni, így érthető módon emelkedett a nők aránya a közfoglalkoztatottak között.

A településvezető elmondta, idén feleannyi közmunkás dolgozik Muronyban, mint az előző évben. A járdaépítési feladatok jelenleg is zajlanak a községben. A házak előtti csatornák karbantartása az ott élők feladata lenne, de az önkormányzat az elmúlt esztendőkben besegített azzal, hogy az idősek előtt és több más helyen a közmunkások elvégezték a tisztítást.

Sok közmunkásnak sikerült elhelyezkednie. /Fotó: MTI-archív, Kovács Tamás/

– Rendkívüli esetekben most is megtesszük ezt az állandó munkatársainkkal, de lényegesen kevesebb energiát tudunk mozgósítani a célra – tette hozzá Fekete Ferenc, aki kiemelte, önkormányzati feladatok nem szenvednek hiányt a közmunkások csökkenése miatt.

Körösladányban is hasonló folyamatokat tapasztalnak.

– Városunkban is észrevehetően csökken a közmunkások száma – fogalmazott Kardos Károly polgármester.

– Önkormányzatunk is vett át állandó, a Munka törvénykönyve alapján történő foglalkoztatásba embereket, illetve a helyi vállalkozók is igyekeznek „lecsapni” a jól teljesítő dolgozókra. Kérdésünkre a településvezető elárulta, ­Körösladányban is érzékelhető, hogy a nők elhelyezkedése nehezebb, de a helyi és környékbeli munkák egyre többeket szívnak fel közülük is.

– A közmunkások számának csökkenése kissé nehezebbé teszi a település-üzemeltetési feladatellátást. Elsősorban a kisegítő munkákat oldottuk meg közfoglalkoztatottak segítségével, most ezek kissé lassabban haladnak. Hozzájárul a tendenciákhoz az is, hogy az építőiparban növekvő kereslet mutatkozik, például néhány napja azért állt egy munka, mert később tudták szállítani a téglát.

Kardos Károly megerősítette, hogy a közelmúltban is több alkalommal bontottak szerződést közfoglalkoztatottakkal, mert az érintettek állást találtak.

– A közmunkás és a piaci bér között pedig a különbség akár 50-70 ezer forint is lehet utóbbi javára, így teljesen érthető, hogy, aki teheti, váltani akar – hangsúlyozta. Az olyan feladatokba, mint a fűnyírás vagy a zöldterületek karbantartása, állandó dolgozókat is bevonnak.

Mezőberényben 2011 decemberében még 1100 regisztrált álláskeresőt tartottak nyilván, mára ez a száma 470 alá csökkent – tudtuk meg Siklósi István polgármestertől. Közülük az önkormányzatnál, cégeknél, intézményeknél körülbelül 180 embert foglalkoztatnak közmunkában.

– Aki akar Mezőberényben vagy a környékbeli településeken, el tud helyezkedni. Kétségtelenül nem feltétlenül álommunkába és különösen nem álomfizetéssel, de lehet munkát találni, viszont nem mindenki akar dolgozni – fogalmazott a polgármester, aki példaként említette, hogy a helyi strand is azért nyitott ki a szokásosnál később, mert nem találtak embert csak júniustól.

Jelenleg az önkormányzati feladatokat maradéktalanul elvégzik, hosszú távon viszont megoldandó problémának nevezte, hogy százszázalékos bértámogatás mellett alkalmazott közfoglalkoztatottak munkáját miként fogják pótolni az önkormányzatok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában